• Pregleda: 1626

Zdravstvene akcije i edukativna tribina povodom Dana borbe protiv raka dojke

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, 20. marta, Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja, Opšta bolnica, Crveni krst i Apoteka Subotica, uz podršku Društva za borbu protiv raka, organizovaće promotivne zdravstvene akcije i edukativnu tribinu, u cilju podizanja svesti o važnosti prevencije ove opake bolesti.
Zdravstvene akcije i edukativna tribina povodom Dana borbe protiv raka dojke

Tokom celog dana, farmaceuti Apoteke Subotica deliće savete i proveravati interakciju lekova u terapiji obolelim ženama u apoteci kod Gradske kuće. Od 17 časova, u prostorijama Crvenog krsta Subotica održaće se edukativna tribina na temu "Prevencija raka dojke", a biće organizovana i zdravstvena akcija "Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?", koja će trajati sve do 19 časova.

- U okviru akcije, lekari će svim ženama pregledati dojke i deliti savete o samopregledu dojki, važnosti sistematskih i skrining pregleda. Takođe, svi zainteresovani sugrađani će moći besplatno da provere stanje svoje uhranjenosti, dok će svi pušači biti u prilici da izmere vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu. Timovi lekara i nutricionista deliće svim Subotičanima savete o promeni načina ishrane u cilju usvajanja pravilne ishrane i zdravih ponašanja, kao i savete za ostavljanje pušenja. Na edukativnoj tribini, sugrađani će moći da porazgovaraju sa lekarom i da dobiju potrebne savete i preporuke - najavljuje dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Aktivnosti povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke imaju za cilj promociju pravilne ishrane, nepušenja i fizičke aktivnosti kao zdravih oblika ponašanja u očuvanju i unapređenju sveukupnog zdravlja i prevenciji raka dojke, a kako dr Kosić Bibić ističe, cilj je i podizanje svesti žena o važnosti samopregleda dojki i skrining pregleda za rano otkrivanje raka dojke.

- Važno je da se svaka žena koja dobije poziv odazove na mamografski pregled, a ovom akcijom želimo da ukažemo i na važnost pružanja podrške obolelima i članovima njihove porodice. Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane da nam se sutra pridruže i podrže sve planirane aktivnosti koje se organizuju u našem gradu - pozvala je dr Kosić Bibić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
xx Odgovori
Sve je to lepo i fino samo sto zene u Subotici ne mogu da dobiju termin za mamografiju, moraju prvo po uput i termin kod hirurga, na termin mozda cekaju i vise meseci. Onda konacno nakon jednog celog izgubljenog dana kod hirurga, dobijaju uput na mamograf. Posle toga opet nakon ko zna koliko vremena idu kod hirurga da vidi rezultat (opet jedan izgubljeni dan, sto kod zaposlenih lako moze da znaci i otkaz!).
Lepa nasa Srbija i zdravstveni sistem. Normalno, kada nastane neki problem onda lekari jos vicu na pacijenta gde je do sada! Katastrofa...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.