• Pregleda: 1585

Redovni pregledi čuvaju zdravlje dojki

Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Subotica, u 2016. godini od raka je obolelo 568 žena, od čega 132 žene od raka dojke. U istoj godini, od ove opake bolesti umrlo je 278 žena, a njih 49 od karcinoma dojke, podaci su s kojima dočekujemo ovogodišnji Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.
Redovni pregledi čuvaju zdravlje dojki

Prema rečima dr Nade Kosić Bibić, načelnice Centra za promociju zdravlja i koordinatorke za skrininge, rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu, a rizik da oboli od karcinoma dojke ima svaka osma do dvanaesta žena.

- U našoj zemlji, stopa obolelih žena slična je zemljama u okruženju, ali je stopa umrlih žena među najvišima u Evropi i iznosi 21,9 na 100.000 žena. Razlog tome je u dijagnostikovanju raka dojke u kasnoj fazi. U Srbiji se u trenutku postavljanja dijagnoze kod dve trećine žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze - kaže dr Kosić Bibić.

Faktori rizika za razvoj raka dojke se dele u dve grupe, objašnjava naša sagovornica, dodajući da prvu grupu čine faktori na koje ne možemo da utičemo, kao što su nasledna predispozicija, ženski pol i starenje, dok drugu grupu čine oni faktori na koje možemo, poput rađanja dece posle 30 godine, nedojenja, pušenja, fizičke neaktivnosti, nepravilne ishrane i gojaznosti, konzumacije alkohola.

- Važno je da vaša ishrana svakog dana sadrži bar pet porcija povrća i voća, odnosno najmanje 400 grama. Prednost dajte ribi i posnom mesu, žitaricama od celog zrna i mlečnim proizvodima s manjim sadržajem mlečne masti. Za pripremu hrane koristite kuvanje, barenje ili dinstanje. Održavajte svoju telesnu težinu u granicama normalnih vrednosti. Preporučujemo brze šetnje svakog dana ili neku drugu fizičku aktivnost po vašem izboru, prilagođenu vašim mogućnostima. Prestanite da pušite i zalažite se da radite i živite u sredini bez duvanskog dima. Ne preporučujemo korišćenje alkohola ili neka to bude u malim količinama i retko - poručuje dr Kosić Bibić, dodajući da su mere prevencije najbolji način borbe protiv malignih bolesti. - Ono što svaki pojedinac može da uradi je da eliminiše štetne faktore rizika i usvoji pozitivna ponašanja. Redovne kontrole zdravlja su od životnog značaja, jer vam pružaju šansu da na vreme i u ranoj fazi otkrijete eventualnu bolest, onda kada se još osećate potpuno zdravo i nemate nikakvih tegoba. Skrining vam može spasiti život, a vašoj porodici očuvati kvalitet porodičnog života.

Ovogodišnji Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u našem gradu obeležiće se po sedmi put, zdravstvenim akcijama i edukativnom tribinom, a sve u cilju podizanja svesti javnosti o značaju i mogućnostima prevencije raka dojke.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.