Komentara: 0
Pregleda: 2357

Zdravlje i zdravstvo u Subotici

12.10.2010. u 16:09h
<p>Zdravlje je stanje potpunog fizičkog i psihičkog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti. Dok smo zdravi ne razmi&scaron;ljamo o bolesti, čak ni o onome &scaron;to nam može naru&scaron;iti zdravlje. ,,Prevencija je pola zdravlja'' - pravilo koje jo&scaron; uvek nije postalo sastavni deo na&scaron;ih života.</p>
Zdravlje i zdravstvo u Subotici

Nivoi odgovornosti zdravstvene zaštite leže kako u javnom sektoru, tako i u građanskom društvu, ali i na pojedincu.

Javni sektor je odgovoran za izbor prioriteta i strategija zdravstvene zaštite, stvaranje okruženja koje omogućava ,,zdrave izbore i odluke'' ( zakonodavni okvir, sistemski uslovi, zdravlje u svim politikama i strategijama, zdravstvani sistem i zdravstvene službe).

Građansko društvo je odgovorno za razvijanje svesti javnosti i obezbeđivanja podrške u ostvarivanju zdravstvene zaštite i očuvanja zdravlja. Unutar građanskog društva posebnu odgovornost imaju lokalna zajednica, porodica i organizacije građanskog društva.

Pojedinac nije oslobođen odgovornosti za svoje zdravlje. Izbor zdravog stila života i odgovornost za sopstveno zdravlje je na pojedincu.

Bolest se teško može razumeti, a još teže se može lečiti izvan društvenih, ekoloških, epidemioloških i evolutivnih uslova u kojima se javlja i širi.

Koliko se u Subotici poštuju vrednosti zdravlja i zdravog života, koje su posledice rizičnih stilova života, kakvo je zdravstveno stanje subotičana i šta se sve čini i na koji način da se zdravlje poboljša; da li i koliko kvalitetno mreža vanbolničkih i bolničkih zdravstvenih ustanova svojom organizacijskom strukturom zadovoljava potrebe stanovništva samo su deo sadržaja teme ,,ZDRAVLJE I ZDRAVSTVO U SUBOTICI'' na tribini Subotičke Agore.

Uvodna izlaganja:
dr Atila Čengeri (Csengeri Attila), Pokrajinski sekretar za zdravstvo
Mr sci.med. Branka Milisavljević, pomoćnik direktora opšte bolnice Subotica za medicinske poslove, nadzor i kvalitet
Mr sc. med. Nada Kosić Bibić, Zavod za javno zdravlje, Načelnik centra za promociju zdravlja


Tribina Subotička Agora povodom razgovora na temu:
ZDRAVLJE I ZDRAVSTVO U SUBOTICI
u subotu, 16. oktobra 2010. godine na Otvorenom univerzitetu, u 10,00 časova u sali 213/I

Sugrađani koji nisu u mogućnosti da prisustvuju tribini Subotička agora, a tema im se čini primamljivom i smatraju da su kompetentni da o njoj govore, od ove nedelje moći ce svojim predlozima i pitanjima za uvodničare da se uključe u diskusiju i doprinesu boljem kvalitetu razgovora na temu.
Pitanja za uvodničare možete slati na e-mail adresu:
suboticka.agora@gmail.com, a na ona najzanimljivija, uvodničari će imati priliku da odgovore na tribini. 

Molimo Vas da pitanja budu konkretna i da se tiču isključivo teme koja je predmet tribine.

Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2357
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.