Komentara: 0
Pregleda: 4126

Zdrav način života i redovni pregledi ključni u prevenciji malignih bolesti

07.02.2017. u 15:33h > 17:43
Izvor: Subotica.com
U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka, danas je u Mesnoj zajednici Kertvaroš održana akcija kontrole zdravlja, u organizaciji Preventivnog centra Doma zdravlja i Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.
Zdrav način života i redovni pregledi ključni u prevenciji malignih bolesti

U okviru akcije građani su imali mogućnost da prekontrolišu vrednosti krvnog pritiska, šećer i holesterol u krvi, a ženama je rađen i pregled dojki.  Kako je telesna težina jedan od faktora rizika, lekari Centra za promociju zdravlja određivali su indeks telesne mase. Pušači i oni koji su izloženi duvanskom dimu imali su priliku da saznaju kolika  im je vrednost ugljen - monoksida u izdahnutom vazduhu. Svi građani  starosti od 50 godina do 69 godina dobili su  FOB testove. Rezultati testova na skriveno krvarenje biće poznati sledeće nedelje, a  pacijenti čiji test bude pozitivan biće upućeni na dodatnu dijagnostiku.

Cilj akcije bio je da se skrene pažnja na značaj zdravih životnih navika i redovnih preventivnih pregleda u borbi protiv malignih bolesti.

- Ono što možemo svi preduzeti je da  pazimo šta i koliko jedemo, da budemo fizički aktivni, neophodan je prestanak pušenja, konzumiranje alkohola, koliko god je to moguće smanjiti nivo stresa, a za osobe koje rade sa kancerogenim materijama važno je da postupaju prema datim smernicama. Apsolutno je u kampanji Svetske zdravstvene organizacije akcenat stavljen na preventivne preglede. Prevencija kod žena zbog ginekoloških karcinoma podrazumeva ginekološke preglede jednom godišnje, posle 45. godine potrebno je započeti mamografske preglede svake druge godine, a posle 50. godine potrebno je raditi testove na skriveno krvarenje iz digestivnog trakta u cilju prevencije i ranog otkrivanja karcinoma debelog creva - poručuje načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Verica Dronjak.

 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4126
Povezane teme

mz kertvaroš

kontrola zdravlja

briga o zdravlju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.