Komentara: 56
Pregleda: 7868
Foto

Završetak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta 2023. godine

14.03.2022. u 15:43h
Izvor: Subotica.com
Završetak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta 2023. godine

Posle 15 godina ulaganja, koje za sve ovo vreme premašuje dve milijarde, završetak izgradnje Narodnog pozorišta možemo da očekujemo 2023. godine – najavila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prilikom današnjeg obilaska subotičkog „Talijinog hrama“.

- Svima nam je stalo da  vidimo koliko nam je sredstava još neophodno da bi ušli u završne građevinske radove, nabavili potrebnu opremu i uživali  u predstavama koje neće biti lokalnog značaja. Krajem novembra Republika Srbija je uložila dodatnih 350 miliona dinara, a tu su i Pokrajina i Grad, ali tu je čitava procedura oko javnih nabavki koja je neophodna, a pritom desio se veliki porast cena građevinskog materijala na koji se, kada se raspisivala javna nabavka, očigledno nije ni moglo računati – objasnilka je ministarka Maja Gojković, koja je sa gradonačelnikom i njegovim timom održala radni sastanak na temu završetka izgradnje zgrade Narodnog pozorišta. - Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada u martu će izaći sa  procenom da li je ono što su izvođači prikazali verodostojno, da li ima i koliko  prostora za smanjenje cene i da vidimo koliko je neophodno da izdvojimo novca.

Završetak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta 2023. godine

Tema razgovora bila je i u čijoj će nadležnosti biti Narodno pozorište kada se završi njegova izgradnja.

- Razgovara se  i o tome da se definiše da li će Narodno pozorište i dalje biti opštinskog karaktera, što očigledno po veličini investicije i značaju koje ovo pozorište ima i imaće u budućnosti, neće biti moguće. Treba da vidimo da li će biti pokrajinska ili možda republička ustanova kulture - dodaje ministarka. - Kada se završe radovi biće nam potrebno mnogo sredstava i za održavanje ovako važne ustanove, biće prostora za zapošljavanje glumaca i scenskih radnika, tako da je i taj izazov predn nama. Ja sam optimista, završetak radova možemo da očekujemo 2023. godine i da tada svi zajedno dođemo u subotičko pozorište i uživamo u kulturnim sadržajima. Posle toga treba da se dogovorimo kojim tempom ćemo preći na izgradnju koncertne sale koja će biti sastavni deo ovog veličanstvenog projekta.

Po rečima gradonačelnika Stevana Bakića izgradnja zgrade je u 8-2 fazi za koju je u decembru poništena javna nabavka.

Završetak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta 2023. godine

- Ne treba da  govorim od kolikog značaja je završetak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta. Od 2016. godine, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i od nacionalnog značaja je da se ovaj projekat završi i privrede nameni i da naši  glumci, koji uspešno rade  i izvode vrhunske predstave konačno krenu sa njima unutar ovog pozorišta – istakao je gradonačelnik Bakić. - Trenutno smo kod 8-2 faze, u decembru  nije realizovan tender, bilo je puno objektivnih razloga kao i složenost pocedure javnih nabavki i novi zakon koji mnogo više ide na ruku izvođačima radova nego ponuđačima i naručiocima. Sve to je  uticalo ali se  nadamo da ćemo posle novog premera i revizije cene što pre krenuti u realizaciju ove vaze i završetak ovog izuzetnog kapitalnog projekta.

Izvor: Subotica.com
Ministarka kulture Maja Gojković na prijemu kod gradonačelnika Bakića i u obilasku zgrade Narodnog pozorišta Ministarka kulture Maja Gojković na prijemu kod gradonačelnika Bakića i u obilasku zgrade Narodnog pozorišta Ministarka kulture Maja Gojković na prijemu kod gradonačelnika Bakića i u obilasku zgrade Narodnog pozorišta Ministarka kulture Maja Gojković na prijemu kod gradonačelnika Bakića i u obilasku zgrade Narodnog pozorišta Ministarka kulture Maja Gojković na prijemu kod gradonačelnika Bakića i u obilasku zgrade Narodnog pozorišta Ministarka kulture Maja Gojković na prijemu kod gradonačelnika Bakića i u obilasku zgrade Narodnog pozorišta Ministarka kulture Maja Gojković na prijemu kod gradonačelnika Bakića i u obilasku zgrade Narodnog pozorišta Ministarka kulture Maja Gojković na prijemu kod gradonačelnika Bakića i u obilasku zgrade Narodnog pozorišta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 56
Pregleda: 7868
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.