Komentara: 5
Pregleda: 2887
Video
Foto

Završena treća sezona projekta "Oni dolaze"

05.12.2019. u 12:53h
Izvor: Subotica.com
U prisustvu učenika osnovnih i srednjih škola, njihovih roditelja i nastavnika, sinoć je u Velikoj većnici Gradske kuće održana završna svečanost projekta "Oni dolaze". Na ovaj način, naša redakcija se zahvalila svim đacima koji su ove godine bili deo akcije, čiji je cilj da ukaže na vrednu, talentovanu i primerenu decu, a time i na prave vrednosti i ono najbolje što ima naš grad.
Završena treća sezona projekta "Oni dolaze"

Ovogodišnjim projektom "Oni dolaze" predstavljeno je 45 talentovanih i nadarenih učenika osnovnih i srednjih subotičkih škola, u čiju čast je priređena jučerašnja svečanost. Među njima bio i Leon Hemi, učenik OŠ "Matko Vuković" i član Plivačkog kluba "Spartak" Subotica, koji je nastavio da niže uspehe u bazenu, te je samo u poslednjih mesec dana oborio pet rekorda.

- Bio sam prvi na 100, 200 i 400 metara kraul na takmičenju u Mađarskoj, a u Somboru sam pobedio na 400 metara kaul i 200 metara miks. Omiljena disciplina mi je definitivno 400 metara kaul, a uzor mi je drugar iz kluba, Danilo Dulić - kazao je Leon.

Emeše Bognar, učenica Tehničke škole "Ivan Sarić" na smeru Elektrotehničar informacionih tehnologija, koja se svojim uspesima istakla u oblasti prirodnih nauka, lingvistike i odbojke, rekla je da su joj od našeg poslednjeg razgovora ambicije značajno porasle.

- Velika mi je čast što sam odabrana da budem deo ovog projekta. Najdraže su mi diplome iz mađarskog jezika, iz kojeg imam plasmane sa državnog takmičenja i nadam se da ću tako nastaviti i u budućnosti, a nakon završetka škole planiram da upišem studije u Beogradu ili Segedinu iz oblasti međunarodnih odnosa, jer želim da budem u svetu diplomatije, to mi je veliki san - rekla je Emeše.

Program završne svečanosti otvorio je nastup violiniste Kristijana Juhasa, učenika Srednje muzičke škole, koji je izveo kompoziciju Frica Krajslera "Preludium i Alegro" u pratnji korepetitora prof. Kristine Mate, a potom je usledio recital članova Književnog kluba Fondacije "Danilo Kiš", "Ulica divljih kestenova" koji su izvele Dijana Lacman, Minja Babić, Maja Rudinski Helena Savić.

Program je upotpunio nastup dečjeg hora OŠ "Kizur Ištvan", "Iskončići" pod vodstvom Natalije Lukić, koji su otpevali pesame "Ovo je Srbija" i "Ptice nebom, a ja drumovima", kao i Petra Savić, učenica OŠ "Hunjadi Janoš" iz Čantavira, koja je pročitala svoju pesmu "Oni dolaze", posvećenu svim drugarima koji su bili deo ovog projekta. 

Podršku realizaciji projekta i ove godine je pružila lokalna samouprava kroz projektno finansiranje, a kako je istakla Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, značaj ove rubrike nije samo u promovisanju nadarenih učenika, već i u tome da se i ostala deca ugledaju na svoje vršnjake i krenu njihovim stopama.

- Ovo je zaista jedna lepa manifestacija i želim da se zahvalim ekipi Subotica.com-a koja je prepoznala obrazovanje kao jednu od bitnih grana u našem gradu i dala na značaju svoj našoj dobroj deci. Imamo jako mnogo talentovane dece i upravo je ovo jedan od načina da ona dođu do izražaja, da imaju svoju stranicu na sajtu Subotica.com, ali i da sutra budu prepoznatljivi u svojim školama i tako povedu svoje drugare da i oni dobiju motivaciju za učenje, da budu što bolji, jer je znanje nešto što im niko ne može oduzeti - poručila je Aleksić. 

Projekat "Oni dolaze" pokrenuo je sajt Subotica.com pre tri godine, kako bi na jednom mestu i na zanimljiv način predstavio vredne i talentovane učenike osnovnih i srednjih subotičkih škola, koji su se istakli i postigli zapažene rezultate u nauci, umetnosti, sportu i drugim oblastima.

Pesma devetogodišnje Petre koju nam je pročitala na svečanosti

Već prva godina projekta, školske 2016/17. godine, pokazala je da u našem gradu raste i najlepše đačko doba provodi veliki broj dece na koju možemo da budemo ponosni. Tako je bilo i druge godine, dok je ova školska godina i treća sezona to i potvrdila.

- Veliko je zadovoljstvo što kao medij imamo priliku da promovišemo uspešne i talentovane mlade ljude ovog grada i da im pokažemo da se znanje i talenat cene, kao i da je ulaganje u sebe i obrazovanje jedini pravi put u njihovom razvoju i formiranju kao ličnosti - istakao je Goran Todorov, urednik sajta Subotica.com. - Zahvaljujem se svim školama na saradnji i što su prepoznale značaj ovakve promocije uspešnih i talentovanih učenika. Radujemo se nastavku saradnje i u sledećoj sezoni. Veliko hvala i lokalnoj samoupravi, koja je i ove godine dala podršku ovoj priči, kao i partnerima u akciji koji su od početka uz nas i koji su obezbedili darove za naše učenike.

Na kraju svečanog dela programa, svim učesnicima treće sezone projekta "Oni dolaze" uručene su zahvalnice i prigodni pokloni, koje su za njih obezbedile kompanije "Infostud", "Pionir" i "Legend", picerija "Boss" i "Šećerlema".

Učesnici treće sezone projekta "Oni dolaze": Dino Avdić (Politehnička škola), Emeše Bognar (Tehnička škola "Ivan Sarić"), Doris Cvik, Hemijsko-tehnološka škola), Nađa Cvijin (OŠ "Matko Vuković"), Andrej Čolić (OŠ "Ivan Goran Kovačić"), Žofia Dudaš (OŠ "Sečenji Ištvan"), Marija Džavić (OŠ "Pionir"), Nevena Đuran (OŠ "Jovan Mikić"), Teodor Sakal Francišković (Gimnazija "Svetozar Marković"), Miloš Gmijović (OŠ "Sonja Marinković"), Leon Hemi (OŠ "Matko Vuković"), Luka Ivanišević (Medicinska škola), Anamarija Ivković (OŠ "Matija Gubec"), Una Jakovljević (Gimnazija "Svetozar Marković"), Petra Jujić (Gimnazija "Svetozar Marković"), Julija Kajari (OŠ "Sečenji Ištvan"), Jelena Kojić (OŠ "Kizur Ištvan"), Pavle Košić (Tehnička škola "Ivan Sarić"), Lili Kuti (OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"), Dijana Lacman (OŠ "Majšanski put"), Anđela Lebović (Hemijsko-tehnološka škola), Maša Mihajlović (OŠ "Miroslav Antić"), Anastazija Milenković (OŠ "10. oktobar"), Anđela Miličić (Osnovna baletska škola "Raičević"), Njegoš Milović (Ekonomska škola), Maja Milović (OŠ "Kizur Ištvan"), Anamarija Nadaški (OŠ "Majšanski put"), Luna Najdeski (OŠ "10. oktobar"), Mina Nalčić (OŠ "Majšanski put"), Matej Pastva (Tehnička škola "Ivan Sarić"), Agneš Pecka (OŠ "Vuk Karadžić"), Bogdan Petrović (OŠ "Sonja Marinković"), Žarko Pribaković (Srednja muzička škola), Marko Rastović (OŠ "10. oktobar"), Maja Rudinski (Medicinska škola), Patricia Salai (OŠ "Miroslav Antić"), Milan Savić (Medicinska škola), Petra Savić (OŠ "Hunjadi Janoš"), Miljan Sekulić (Politehnička škola), Rahela Šteković (OŠ "Matija Gubec"), Petra Sužnjević (OŠ "Sveti Sava"), Veljko Todić (Gimnazija "Svetozar Marković"), Jovan Tomić (OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"), Una Tot (OŠ "Sveti Sava"), Tara Trifunović (OŠ "Jovan Mikić").

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 meseci i 2 dana
Komentara: 5
Pregleda: 2887
Povezane teme
oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.