Komentara: 2
Pregleda: 6467

Oni dolaze: Petra Savić, učenica OŠ "Hunjadi Janoš" Čantavir

21.11.2019. u 15:15h
Izvor: Subotica.com
Oni dolaze: Petra Savić, učenica OŠ "Hunjadi Janoš" Čantavir

Sve što doživi Petra Savić, učenica četvrtog razreda OŠ „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru, odeljenja u Bačkom Dušanovu, za tren oka pretoči u rime od kojih nastaju prelepe pesme.  Svoju prvu pesmu Petra je napisala u drugom razredu, nošena stihovima Čika Jove Zmaja „Ala je lep ovaj svet“.

- Ta pesma me je inspirisala da jednog prolećnog dana, tokom šetnje po dvorišu napišem prvu pesmu „Lep svet“.  Tako je počelo, a ubrzo sam učestvovala na prvom konkursu „Na krilima detinjstva“ – priča nam Petra. – Zahvaljujući učiteljici Oliveri Andrić, koja je prepoznala moj dar i počela da mi pronalazi konkurse, ja sve intenzivnije pišem. Volim da učestvujem na  konkursima jer  volim da se takmičim, ali mi nije važno da li će pesme da osvoje neku nagradu, već želim da učestvujem. Čak i kada ništa ne osvojim moja čitanka je bogatija za  novu pesmu. Ne budem nikada tužna. Ako ne prođe na konkursu pošaljem u časopis i onda bude objavljena i tako nađe put do čitalaca.

Sever Srbije mesto ravno
U tom gradu ja sam rođena
Blagorodno je moje mesto
Ovde ljubavi puno ima
Tu su ljudi jako vredni
I mi deca zbog toga smo srećni
Carstvo sloge u njemu živi
A to je moj grad Subotica

Veliki uticaj na Petru ostavila je poseta grobu Desanke Maksimović, koji je obišla tokom škole u prirodi na Divčibarama. Kao da joj se tu rodila ljubav prema poeziji.

- Inspiracija mi je sve što me okružuje, sve o čemu razmišljam i šta vidim to napišem. Sve što mogu da kažem stavim u stihove.  Kao da mi ih neko daje. Ne mogu da opišem kako je to napisati pesmu, meni se to čini toliko lako i još mi se nije desilo da imam poteškoće dok stvaram. Na primer,  pesmu „Šta me okružuje“ napisala sam za pola sata, samo sam gledala kroz prozor i stihovi su sami stizali – dalje će „mala velika“ pesnikinja. – Kada ne budem zadovoljna, ja jednostavno napišem novu pesmu. Po meni pesma nije pesma ako se ne rimuju bar prvi i treći i drugi i četvrti stih.  Pesma nije pesma i ako nema smisla, ako ne nosi određenu poruku.

Inspiraciju i korisne savete Petra često dobija i u „Krupari“, gde redovno posećuje književne večeri i velikim pesnicima čita svoje pesme. Njene pesme objavljene su u časopisima „Školarac“, „Svetosavko zvonce“, „Moj fazon“, na dečjoj strani „Večernjih novosti“...

- Ne mogu da odaberem nijednu pesmu koja mi je posebna, sve podjednako volim, to je kao da me pitate da li više volim mamu ili tatu. Sve ih volim, kao što kažem u pesmi „Volim“, koja mi je objavljena u časopisu. Pored poezije, volim i košarku, koju u klubu u Čantaviru treniram od drugog razreda, kao što kažem u pesmi „Moje dve ljubavi“ – naglašava vesela i mila devojčica, koja je i skroz odličan đak.  – Sve predmete u školi volim, ništa mi ne pada teško. Volim i da crtam i često ilustrujem svoje pesme, a nekada i slikam za svoju dušu.  Sve oko nas nosi neku umetnost u sebi.

MOJ TRENER
Visok i jak trener je moj, na njegov znak stajem u stroj.
Koševe daje bez imalo muke, vođenje lopte ide mu od ruke.
Od trenera učim da se dodajem, loptu da vodim, koševe dajem.
Uči nas kako da budemo tim, da se svako bori srcem svim.
Ume da kazni kada ga ne slušamo, čučnjeve tada raditi moramo.
Ponekad viče kad je ljut, ispravi lakat kaže svaki put.
Ali kad viče kao da kaže, Slušaš li me ti mali vraže.
Stalno je nasmejan i vrlo mudar, pohvale njegove za mene su dar.
Zahvalna sam jako treneru svom, košarka je sada u srcu mom.

Petra najviše voli da čita pesme Jovana Jovanovića Zmaja i Desanke Maksimović, a raduje se najavi Ljubivoja Ršumovića da će u Novom Sadu napraviti radionisu za pisanje pesama koju bi jako želela da pohađa.

USPESI

2019

3. mesto za literarni rad na temu „Želim ti biti prijatelj“ na međunarodnom konkursu „Bogatstvo različitosti“ u Tavankutu; 3. nagrada „Na krilima detinjstva“ na 11. Međunarodnom festivalu dečjeg stvaralaštva na Panoniji; 2. nagrada „Od najslađeg slađe“ na 11. Međunarodnom festivalu dečjeg stvaralaštva na Panoniji; 3. mesto na konkursu „Krv život znači“ Crvenog krsta; Pohvala na literarnom konkursu „Moj ljubimac“ u Beogradu; 1. mesto za literarni rad „Moj strah“ na Literarno-likovnom takmičenju „Ivo Andrić-naš Nobelovac“ u Travniku; 2. mesto za pesmu „Strašno čudo“ na na Literarno-likovnom takmičenju „Ivo Andrić-naš Nobelovac“ u Travniku; 1. mesto na Međunarodnom takmičenju „Kengur bez granica“; 3.mesto Kros RTS-a

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 1 nedelju
Komentara: 2
Pregleda: 6467
Povezane teme
oš Janoš Hunjadi oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.