Komentara: 1
Pregleda: 5476
Foto

Oni dolaze: Leon Hemi, učenik OŠ "Matko Vuković" i član PK "Spartak"

01.05.2019. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Za samo tri godine treniranja i dve godine od kako je uplovio u takmičarske vode, gotovo da nema takmičenja sa kojeg se Leon Hemi, učenik trećeg razreda OŠ „Matko Vuković“ i član Plivačkog kluba „Spartak“ Subotica, ne vrati sa najmanje jednom medaljom oko vrata.
Oni dolaze: Leon Hemi, učenik OŠ "Matko Vuković" i član PK "Spartak"

Iako je tek zakoračio u svet sporta, vitrina u njegovoj sobi, gde pažljivo slaže sve osvojene medalje i pehare, polako postaje tesna za sva odličja.

- Mama me je 2016. godine upisala na plivanje i bilo mi je zabavno, pa sam nastavio da treniram. Godinu dana kasnije počeo sam da se takmičim, a već posle drugog takmičenja osvojio sam prvu medalju – seća se Leon Hemi. – Bio sam srećan, ali sam više bio iznenađen. Nisam video ni vreme, samo sam video kako svi skaču od sreće.

Oni dolaze: Leon Hemi, učenik OŠ "Matko Vuković" i član PK "Spartak"

Delfin i kraul stilom Leon je potom doplivavao od jedne do druge medalje. Sve su mu, kaže jednako drage, ali ako mora nešto da izdvoji to je takmičenje u Mađarskoj gde je osvojio srebro i dve bronze, a pored vaučera, kao nagradu dobio i jastuk.

- Taj jastuk zauzima posebno mesto, jer mi je jako draga uspomena – dodaje Leon, koji je nekoliko puta proglašen za najboljeg plivača u svojoj kategoriji. – Najviše volim kraul na 100 metara i više, ali volim i na 50 metara.

Iako pred takmičenje ima malu tremu, Leon u svaku trku ulazi skoncentrisan kako bi dao sve od sebe i otplivao što bolje.

- Kada dodirnem senzor i vidim vreme, koje skoro uvek popravim, budem jako srećan, bez obzira koje sam mesto.  Naravno, kada ne pobedim ne budem baš srećan, ali uvek čestitam drugarima i priznam im da su bili bolji. I to je dobro iskustvo, jer kao što kaže izreka „nije bitno pobediti, nego učestvovati“ – poručuje Leon. - Najviše pehova sam imao u Kikindi. Prvi put sam pao sa stepenica i povredio se, drugi put su mi spale naočare i udario sam glavu, ali sam zato treći put popravio sva vremena i osvojio pehar. U Mađraskoj mi je falila sekunda da osvojim rekord. Bio sam pomalo tužan jer sam znao da mogu i brže.

Oni dolaze: Leon Hemi, učenik OŠ "Matko Vuković" i član PK "Spartak"

Leonov plivački uzor je naš sugrađanin Danilo Dulić, kao i Andrej Barna.

Danilo mi je i drug, a i puno sam naučio od njega, sa njim napravio prve plivačke korake. Puno saveta sam dobio i od trenera, koji uvek ima prave reči kako da otplivam. Uvek ga poslušam – ističe Leon. – Kod nas važi da se medalja osvaja na treningu, a da na takmičenju samo odemo po nju. Zahvaljujući plivanju stekao sam sportski duh, naučio da budem fer i kada se gubi, da budem disciplinovan i tačan.

Svoje drugove Leon često savetuje da počnu da treniraju plivanje i predočava im sve blagodeti koje ovaj sport donosi. Ali ako neko želi da osvaja medalje, mora predano da trenira svakog dana, sem nedelje.

Oni dolaze: Leon Hemi, učenik OŠ "Matko Vuković" i član PK "Spartak"

- Pored toga tri puta nedeljno posle bazena imamo i suvi trening. Nekada zna da bude naporno, ali ja uživam u tome – dalje će Leon, koji i pored brojnih obaveza u školi niže sve same petice. - Nije mi problem da sve stignem, jer dosta slušam na času a domaći uradim pre treninga. Najviše volim matematiku, nije laka ali mi je najzabavnija.

Pored plivanja, Leon jako voli i da skija, a često u školi igra i fudbal.

- Skijanje takođe obožavam. Skijam već sedam godina i voleo bih i tu da se takmičim, ali mislim da bih imao veću tremu nego što imam kod plivanja, jer ne mogu stalno da treniram – dodaje nasmejani dečak. – U školi igram fudbal i kada je moja ekipa pobeđivala ja sam prešao u protivničku da bi izjednačili. Bilo mi je žao da izgube, više volim kada je izjednačeno.

Oni dolaze: Leon Hemi, učenik OŠ "Matko Vuković" i član PK "Spartak"

USPESI

  1. – Međunarodno takmičenje u Novom Sadu – tri zlatne medalje; Jesenji kup u Subotici – dve zlatne, jedna bronzana medalja i pehar; „Feniks kup“ u Somboru– tri zlatne, jedna srebrna medalja i plaketa za najboljeg takmičara;
  2. – „Zimske čarolije“ – najbolji plivač, „Subotičkih 200 i više“ – tri zlatne medalje, „Prozivka 2019“ – tri bronzane medalje, Međunarodno takmičenje u Novom Sadu – četiri zlatne, jedna srebrna medalja i najbolji plivač turnira

Oni dolaze: Leon Hemi, učenik OŠ "Matko Vuković" i član PK "Spartak"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5476
Povezane teme

OŠ Matko Vuković

plivački klub Spartak

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.