• Pregleda: 3428

Završena rekonstrukcija južnog dela fasade Sinagoge

Samo dan pre no što će se u našem gradu obeležiti godišnjica od deportacije Jevreja u Drugom svetskom ratu, zvanično je predstavljena rekonstruisana južna fasada Sinagoge. Radove je finansirala lokalna samouprava u iznosu od 13.5 miliona dinara.
Završena rekonstrukcija južnog dela fasade Sinagoge

- Drago mi je da smo se skupili na otvaranju južne fasade, mada su radovi još u toku, jer je to jedan od poteza, beočuga u obnovi Sinagoge i sada se mnogo jasnije i spektakularnije vide radovi na njenoj obnovi – istakao je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine. - Nadam se da će ovim tempom radovi biti nastavljeni i da ćemo se vrlo brzo sresti na otvaranju radova na severnoj strani fasade i na unutrašnjosti Sinagoge, koji će se raditi zahvaljući donaciji Vlade Mađarske. Očekujem da će sve ići po planu i da će se subotička Sinagoga vrlo brzo vratiti na mesto onih objekata kojima će se grad dičiti i da će ponovo biti svetskoj karti kulturnih i turističkih događanja.

Radove na južnom delu fadase finansirala je lokalna samouprava sredstvima od 13.5 miliona dinara, dok će severni deo i unutrašnjost finansirati Vlada Republike Mađarske, koja će za obnovu dragulja secesijske baštine izdvojiti više od milion i po evra.

- Posao je urađen sa nekoliko dana zakašnjenja, ali bez obzira na to, radovi su veoma kvalieteni i na visokom nivou. Lokalna samouprava je finansirala kompletnu rekonstrukciju ovog dela fasade i drago mi je da se ono što smo obećali građanima realizuje u dinamici koju smo obećali i da ćemo do  kraja godine završiti spoljnu obnovu Sinagoge – naglasio je gradonačelnik Jene Maglai. – Sada imamo presiju da obnovimo i severnu fasadu, koja mnogo više upada u oči građanima, sada se radi javna nabavka za taj deo, kao i izrada projektne dokumentacije za unutrašnjost, jer je reč o veoma kompleksnim radovima koji zahtevaju specijalna stručna znanja.

Rekonstruisani deo fasade obišao je i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, koji je izrazio očekivanja da će za najviše dve godine Sinagoga zasijati punim sjajem.

- Mogućnosti za to su potpuno realne, završava se izrada projektne dokumentacije, obezbeđena su sredstva za okončanje kompletnih unutrašnjih radova, na jesen treba da se obavi javni tender da bi se na proleće počelo sa unutrašnjim radovima – najavio je Ištvan Pastor. - Subotica i cela Srbija će dobiti pravi dragulj, zadovoljan sam što na njenoj obnovi učestvuju brojne institucije i da će višedecenijski napor Jevreja da se obnovi hram, koji je izgrađen za samo godinu dana, konačno biti završen.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Aca Odgovori
bas u kampanji da se politicari slikaju
lela Odgovori
Zar Nenad dr. Ivanisevic ovo da propusti, kako ga niste obavestili?
Vvv Odgovori
Prelepa je. Fasada dostojna kulture i stila grada Subotice. Konacno!
Vesko Odgovori
Lepo stoji Pastoru zelena kosulja, bas prigodna za ovakav događaj. Mozda podseca na
pokojnu zemljoradnicku zadrugu u Cantaviru.
moler Odgovori
a proslogodisnja farba pocela vec da otpada............pogledajte malo bolje ako niste uocili nedostatke
AlwaysUltra Odgovori
Sredite onaj park ispred. Ruglo koje ce zaseniti Sinagogu kakva god da zablista !
tetka Odgovori
Svaka čast za objekat ali................... Zar kod svake kašike maltera treba neka fešta i uslikavanje!!!!
paja Odgovori
Kome renovirate kad su svi pobegli iz ove mocvare zvana Subotica ? A da sebi .
tetka Odgovori
@paja

Ako vam je Subotica MOČVARA iz koje su svi pobegli - sem velike većine koja nije predlažem da prvim vozom odete/ako još niste/ tamo gde će vas čekati med i mleko i crveni tepih za dobrodošlicu.

Ja znam da je Subotica zaista uništena i da je život težak /ner samo ovde/ i jako mi je žao, ali ne volim da neko pljuje po njoj.
Daddy Odgovori
@tetka
"""@paja

Ako vam je Subotica MOČVARA iz koje su svi pobegli - sem velike većine koja nije predlažem da prvim vozom odete/ako još niste/ tamo gde će vas čekati med i mleko i crveni tepih za dobrodošlicu.

Ja znam da je Subotica zaista uništena i da je život težak /ner samo ovde/ i jako mi je žao, ali ne volim da neko pljuje po njoj."""


I ja volim Suboticu! A ko je ne voli, nek poslusa Tetku! (inace jedna od najlepsi zgrada u gradu)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.