Komentara: 10
Pregleda: 4090

Završena rekonstrukcija južnog dela fasade Sinagoge

15.06.2015. u 17:34h
Izvor: Subotica.com
Samo dan pre no što će se u našem gradu obeležiti godišnjica od deportacije Jevreja u Drugom svetskom ratu, zvanično je predstavljena rekonstruisana južna fasada Sinagoge. Radove je finansirala lokalna samouprava u iznosu od 13.5 miliona dinara.
Završena rekonstrukcija južnog dela fasade Sinagoge

- Drago mi je da smo se skupili na otvaranju južne fasade, mada su radovi još u toku, jer je to jedan od poteza, beočuga u obnovi Sinagoge i sada se mnogo jasnije i spektakularnije vide radovi na njenoj obnovi – istakao je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine. - Nadam se da će ovim tempom radovi biti nastavljeni i da ćemo se vrlo brzo sresti na otvaranju radova na severnoj strani fasade i na unutrašnjosti Sinagoge, koji će se raditi zahvaljući donaciji Vlade Mađarske. Očekujem da će sve ići po planu i da će se subotička Sinagoga vrlo brzo vratiti na mesto onih objekata kojima će se grad dičiti i da će ponovo biti svetskoj karti kulturnih i turističkih događanja.

Radove na južnom delu fadase finansirala je lokalna samouprava sredstvima od 13.5 miliona dinara, dok će severni deo i unutrašnjost finansirati Vlada Republike Mađarske, koja će za obnovu dragulja secesijske baštine izdvojiti više od milion i po evra.

Završena rekonstrukcija južnog dela fasade Sinagoge

- Posao je urađen sa nekoliko dana zakašnjenja, ali bez obzira na to, radovi su veoma kvalieteni i na visokom nivou. Lokalna samouprava je finansirala kompletnu rekonstrukciju ovog dela fasade i drago mi je da se ono što smo obećali građanima realizuje u dinamici koju smo obećali i da ćemo do  kraja godine završiti spoljnu obnovu Sinagoge – naglasio je gradonačelnik Jene Maglai. – Sada imamo presiju da obnovimo i severnu fasadu, koja mnogo više upada u oči građanima, sada se radi javna nabavka za taj deo, kao i izrada projektne dokumentacije za unutrašnjost, jer je reč o veoma kompleksnim radovima koji zahtevaju specijalna stručna znanja.

Završena rekonstrukcija južnog dela fasade Sinagoge

Rekonstruisani deo fasade obišao je i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, koji je izrazio očekivanja da će za najviše dve godine Sinagoga zasijati punim sjajem.

- Mogućnosti za to su potpuno realne, završava se izrada projektne dokumentacije, obezbeđena su sredstva za okončanje kompletnih unutrašnjih radova, na jesen treba da se obavi javni tender da bi se na proleće počelo sa unutrašnjim radovima – najavio je Ištvan Pastor. - Subotica i cela Srbija će dobiti pravi dragulj, zadovoljan sam što na njenoj obnovi učestvuju brojne institucije i da će višedecenijski napor Jevreja da se obnovi hram, koji je izgrađen za samo godinu dana, konačno biti završen.

Izvor: Subotica.com
Obilazak završenih radova na rekonstrukciji i obnovi južne fasade Sinagoge Obilazak završenih radova na rekonstrukciji i obnovi južne fasade Sinagoge Obilazak završenih radova na rekonstrukciji i obnovi južne fasade Sinagoge Obilazak završenih radova na rekonstrukciji i obnovi južne fasade Sinagoge Obilazak završenih radova na rekonstrukciji i obnovi južne fasade Sinagoge Obilazak završenih radova na rekonstrukciji i obnovi južne fasade Sinagoge Obilazak završenih radova na rekonstrukciji i obnovi južne fasade Sinagoge Obilazak završenih radova na rekonstrukciji i obnovi južne fasade Sinagoge
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 4090
Povezane teme

sinagoga

ištvan pastor

jene maglai

subotička sinagoga

rekonstrukcija sinagoge

robert sabadoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.