Komentara: 16
Pregleda: 7099

Završena grejna sezona – Subotičani imaju najjeftinije grejanje!?

18.04.2019. u 15:17h
Izvor: Subotica.com
Završena grejna sezona – Subotičani imaju najjeftinije grejanje!?

Grejna sezona u našem gradu zvanično prestaje danas, jer su se za to stekli neophodni vremenski uslovi. Sistem daljinskog grejanja funkcionisao je bez velikih problema, a JKP „Subotička toplana“, koje je brinulo da radijatori oko 10.650 korisnika budu topli,  uskoro kreće u remont postrojenja.

- Zima iza nas je bila blaža u odnosu na prošle sezone, izašli smo iz sezone bez dugova, tako da možemo da budemo zadovoljni – kaže direktor preduzeća Predrag Bobić.

Grejna sezona je protekla bez zastoja i havarijskih incidenata, a po rečima tehničkog direktora Davora Andrašića, tokom nje je potrošeno oko 8.5 miliona kubika gasa za potrebe rada „Toplane“ a proizvedeno je nešto manje od 90 miliona kilovat sati toplotne energije.

- Ova grejna sezona spada u red prosečnih sa temperaturom 5.1 stepen u proseku,  bilo je 55 hladnih dana, kada se ona spuštala ispod 0 stepeni i 12 ledenih dana kada je temperatura tokom ćelog dana nije prelazila nulti podeljak Celzijusove skale – dodaje Andrašić. – Gradskom odlukom propisano je da grejna sezona traje do 15. aprila, ali smo je, procenjujući vremenske ulove, produžili nekoliko dana. Sada smo došli do toga da je trajanje hladnog dela dana mnogo kraće od vremena koje je nama potrebno da startujemo sistem

Završena grejna sezona – Subotičani imaju najjeftinije grejanje!?

Kada se ugase kotlovi, počinje remont koji će se odvijati u dve funkcionalne sredine – dijagnostičkoj i  izvođačkoj fazi. Dijagnostička faza počinje još tokom sezone, kada se neki podsistemi moraju ispitati, a njen drugi deo počinje sada, po završetku sezone kada se  kontrolišu sistemi koji se nisu mogli pregledati tokom redovnog rada.

- Izvođačka faza remonta počeće neposredno posle prvomajskih praznika i trajaće do polovine septembra, kada smo u obavezi da uradimo sva neophodna ispitivanja sistema, inspekcijske preglede... – dodaje Andrašić.

U proteklih 12 meseci u preduzeće je stiglo 138 reklamacija građana, što je mnogo manje nego ranijih godina.

- Samo mali deo njih je bio opravdan. Reklamacije su se u najvećoj meri odnosile na formalnosti, a mnogo manje njih je bilo tehničke prirode – predočava Atila Abraham, glavni inženjer distribucije. – Dispečarski centar zabeležio je svaki poziv građana, koji su zvali uglavnom zbog curenja  i kapanja instalacija u stanovima korisnika. Nezadovoljstva građana je bilo mnogo manje nego ranijih godina.

Završena grejna sezona – Subotičani imaju najjeftinije grejanje!?

Podsetimo, u decembru je povećana cena daljinskog grejanja za pet odsto, ali je i  tada, po rečima čelnika preduzeća,  „Subotička toplana“ među najjeftinijim u Srbiji.

- Početkom prošle grejen sezone imali smo 60 otkazanih korisnika što je najmanje  podnetih zahteva za isključenje, najvećim delom to su kuće, a tendencija smanjenja postoji već nekoliko godina jer smo povratili poverenje građana. U 2018. godini imali smo priključenih 10.000 novih kvadratnih metara a za ovu godinu imamo potpisane ugovore za već 8.000 kvadrata – ističe izvršni direktor Dervo Ahmetović. – Prosečna cena grejanja po metru kvadratnom bila je 72 dinara, što je verovatno najjeftinije u celoj Srbiji. Naglašavam, to je prosečna cena. Normalno, imamo zgrada u kojima je cena bila veća jer su stanovi energetski neefikasni. Naplaćujemo samo ono što isporučimo, odnosno toplotnu energiju koja je stigla do korisnika. Ima nezadovoljnih, ali to su uglavnom oni koji žive u građevinski neefikasnim zgradama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 7099
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejna sezona

grejanje

gradska toplana

predrag bobić

daljinsko grejanje

dervo ahmetović

jkp subotička toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.