• Pregleda: 5783

Završena grejna sezona – Subotičani imaju najjeftinije grejanje!?

Završena grejna sezona – Subotičani imaju najjeftinije grejanje!?

Grejna sezona u našem gradu zvanično prestaje danas, jer su se za to stekli neophodni vremenski uslovi. Sistem daljinskog grejanja funkcionisao je bez velikih problema, a JKP „Subotička toplana“, koje je brinulo da radijatori oko 10.650 korisnika budu topli,  uskoro kreće u remont postrojenja.

- Zima iza nas je bila blaža u odnosu na prošle sezone, izašli smo iz sezone bez dugova, tako da možemo da budemo zadovoljni – kaže direktor preduzeća Predrag Bobić.

Grejna sezona je protekla bez zastoja i havarijskih incidenata, a po rečima tehničkog direktora Davora Andrašića, tokom nje je potrošeno oko 8.5 miliona kubika gasa za potrebe rada „Toplane“ a proizvedeno je nešto manje od 90 miliona kilovat sati toplotne energije.

- Ova grejna sezona spada u red prosečnih sa temperaturom 5.1 stepen u proseku,  bilo je 55 hladnih dana, kada se ona spuštala ispod 0 stepeni i 12 ledenih dana kada je temperatura tokom ćelog dana nije prelazila nulti podeljak Celzijusove skale – dodaje Andrašić. – Gradskom odlukom propisano je da grejna sezona traje do 15. aprila, ali smo je, procenjujući vremenske ulove, produžili nekoliko dana. Sada smo došli do toga da je trajanje hladnog dela dana mnogo kraće od vremena koje je nama potrebno da startujemo sistem

Kada se ugase kotlovi, počinje remont koji će se odvijati u dve funkcionalne sredine – dijagnostičkoj i  izvođačkoj fazi. Dijagnostička faza počinje još tokom sezone, kada se neki podsistemi moraju ispitati, a njen drugi deo počinje sada, po završetku sezone kada se  kontrolišu sistemi koji se nisu mogli pregledati tokom redovnog rada.

- Izvođačka faza remonta počeće neposredno posle prvomajskih praznika i trajaće do polovine septembra, kada smo u obavezi da uradimo sva neophodna ispitivanja sistema, inspekcijske preglede... – dodaje Andrašić.

U proteklih 12 meseci u preduzeće je stiglo 138 reklamacija građana, što je mnogo manje nego ranijih godina.

- Samo mali deo njih je bio opravdan. Reklamacije su se u najvećoj meri odnosile na formalnosti, a mnogo manje njih je bilo tehničke prirode – predočava Atila Abraham, glavni inženjer distribucije. – Dispečarski centar zabeležio je svaki poziv građana, koji su zvali uglavnom zbog curenja  i kapanja instalacija u stanovima korisnika. Nezadovoljstva građana je bilo mnogo manje nego ranijih godina.

Podsetimo, u decembru je povećana cena daljinskog grejanja za pet odsto, ali je i  tada, po rečima čelnika preduzeća,  „Subotička toplana“ među najjeftinijim u Srbiji.

- Početkom prošle grejen sezone imali smo 60 otkazanih korisnika što je najmanje  podnetih zahteva za isključenje, najvećim delom to su kuće, a tendencija smanjenja postoji već nekoliko godina jer smo povratili poverenje građana. U 2018. godini imali smo priključenih 10.000 novih kvadratnih metara a za ovu godinu imamo potpisane ugovore za već 8.000 kvadrata – ističe izvršni direktor Dervo Ahmetović. – Prosečna cena grejanja po metru kvadratnom bila je 72 dinara, što je verovatno najjeftinije u celoj Srbiji. Naglašavam, to je prosečna cena. Normalno, imamo zgrada u kojima je cena bila veća jer su stanovi energetski neefikasni. Naplaćujemo samo ono što isporučimo, odnosno toplotnu energiju koja je stigla do korisnika. Ima nezadovoljnih, ali to su uglavnom oni koji žive u građevinski neefikasnim zgradama.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

16
biba Odgovori
More....! Kada budete ukinuli fixni deo po kvadratu onda mozete obeliti zube u vezi sa cenom. Taj deo ode na plate prekomerne administracije!
Ja Odgovori
Završava se grejanje ali ne i plaćanje. Računi stižu li stižu .
NASMEJANI Odgovori
Kako vas nije sramota.Na svu srecu pa sam se jos davno davno odjavio s vaseg sramotnog nacina grejanja ali znam po recima svih vasih ostalih korisnika kako malo toplotne energije dobijaju ali zato i redovno velike racune na kraju meseca...najjeftiniji u Srbiji....sram vas bilo.Malo njh se raskacinje s vaseg sistema jer ste uveli toliko rigorozne uslove za to da u samom pomislu da to urade odustanu.Vi ste sramota nasega grada.
mire Odgovori
Kod nas je odlicno grejanje.
Uradili smo izolaciju, sto je do nas sve je sredjeno, ne gubi se toplota.
Za 90m2 kucu, toplanino grejanje na kalorimetar je oko 4000 dinara.
Jesmo ulozili, ali vredi.
Vlaximus
...kakav komentar...treba smak sveta, sramota kakva laž...ispada da niko nema i ne ulaže u izolaciju
Ja sam ja
Druze nemoj na seres,u stanu 54 kvadrata imam petokomorne prozore koje sam platio 1800 i kusur e,uradjena izolacija na zgradi,spusteni plafoni...ispod 8000 ni je prosek.
Miroslav Odgovori
Neka oni koji nisu zadovoljni kupe pećke,drva i ugalj pa sami lože pa će videti koliko će ih to "zadovoljstvo" koštati.Od strane Toplane vrlo korektna sezona i po kvalitetu grejanja i po ceni.Samo tako nastavite.
Nikolai Sokolov
Имаш смеђу флеку испод носа, обриши то.
avet Odgovori
"- Zima iza nas je bila blaža u odnosu na prošle sezone, izašli smo iz sezone bez dugova, tako da možemo da budemo zadovoljni – kaže direktor preduzeća Predrag Bobić."

Kakve veze ima za VAS po pitanju dugova da li je zima blaga ili oštra????
Ako je oštra zima, više grejete i svakako više naplatite.
Vi ni onda ne bi trebalo da imate dodatne plus troškove, kada se sve to svakako naplati od potrošača.
A niste pitali svoje korisnike usluga da li su oni zadovoljni.
Bitno je da ste vi zadovoljni.
Da niste ništa grejali cele zime, tek bi onda bili još zadovoljniji, jer ne biste imali apsolutno nikakve troškove, a uvukli biste onaj fiksni deo NIZAŠTA, što ste izmislili i što se inače plaća i u proleće i u leto i u jesen..
19-20 stepeni celzijusa u stanu je suviše malo za novac koji naplatite.
U regionu u susednim državama za isti, ako ne i manji novac ima obebeđeno minimum 22-23 stepena celzijusa, što je po meni neka realna temperatura koja je potrebna da bi se čovek dobro osećao.
Olivia Bajor Odgovori
Ma lopovi ste bre najveći u Srbiju! Svi to znamo.
Cele godine platimo za ništa fixni deo. To nema nigde. Lopovi!
30% energije dobijem od komšije i za to vama treba da platim.
Odvratni ste!
U 40 kvm stanu živim i platim 8000 dinara zimom.
Sram vas bilo.
Dokle da trpimo još ovo, ljudi?
ENVODJOKOBETMEN Odgovori
Hleb i strujo su isto jeftina.
Stevo Odgovori
Najveci problem je sto grejanje nije isto u celom gradu, kao i tzv. fiksni deo se naplacuje, ali za sta?!
Trenutno u Segedinu placam cele godine svaki mesec 3.300 dinara (isto kao voda, po principu akontacije), u ovu sumu je uracunata topla voda, 3kubika mesecno. Kada dodje juni mesec, sve saberu, da li si trosio vise ili manje. Ako si potrosio manje, za sledecu sezonu placas manje od npr. tih 3.300.
Za 3.300 dinara ne mozes da kupis ni kubik drva, plus u ceni imas tople vode, pa ti ne vuce ni struju.
Ventil na minimalu (3), temperatura 21stepeni.
kojot Odgovori
Најскупље грејање у овом делу Европе, још кад се узму у обзир минималне плате од 23000 динара остаје нам да се змрзавамо 6 месеци у години. Или да плаћамо топлану па да гладујемо. Ови што вичу да је наша топлана најјефтинија нису мрднули даље од чворкове баре.
komsija Odgovori
Ko je bivsi direktor,a tek sadasnji dobro je i da imamo grejanje . Stop stranackom zaposljavanju
Objektivan Odgovori
Nismo zadovoljni uslugama toplane.Nocu nam podmuklo smanje grejanje.Cime se vi hvalite????.Pljackate sopstveni narod
Branko Odgovori
Vecih lopova i kriminala nisam dozivio u svojih 70- ih godina. Ja placam ono sto nisam kupio, sta je to? Kriminal. Nosim bundu u stanu, a placam 100 $ mjesecno Toplanu, a ne grijanje jadna "drzavo"dokle lagati i varati ovaj napaceni narod.Nemogu vise od jada i tuge da vam pisem.Sramite se naroda kojeg pljackate, ali niste vi krivi sami, vi ste poltroni ljudi koji gazduju ovom propalom drzavom.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.