Komentara: 2
Pregleda: 2525

Završena akcija "Selu u pohode" - gojaznost i visoki pritisak u porastu

18.12.2013. u 14:35h
Izvor: RTV City
Gojaznost i pothranjenost, pogotovo kod mlađe populacije, povišen holesterol, krvni pritisak, bolesti su od kojih Subotičani najviše pate, pokazala je akcija „Selu u pohode“ koja je tokom 2013. godine sprovedena u 13 subotičkih mesnih zajednica. Akciju je tokom svih 12 meseci organizovala gradska organizacija Crvenog krsta u saradnji sa Preventivnim centrom Doma zdravlja, Zavodom za javno zdravlje i ustanovom „Apoteka“ Subotica.
Završena akcija "Selu u pohode" - gojaznost i visoki pritisak u porastu

Tokom akcije „Selu u pohode“ 1018 Subotičana dobilo je savet, odnosno izvršen im je neki od pregleda, a stanovnici Čantavira i Tavankuta bili su najzainteresovaniji za ovu akciju. Kao najveći zdravstveni problemi iskazani su gojaznost i pothranjenost, koji se najviše javljaju kod osoba ženskog pola, a zatim i kod mladih ljudi, koji su sve više gojazni, ističu u Zavodu za javno zdravlje.

U Preventivnom centru Doma zdravlja ističu da je pored gojaznosti, holesterol oboljenje koje je u velikom porastu, a koji je kod čak 713 osoba, od kontolisanih 1007, izmeren u vrednostima koje su iznad dozvoljenih granica. Tu su zatim i povišeni krvni pritisak, meren kod 897 osoba, koji je kod njih 77 izmeren u ekstremno visokim vrednostima, dok su povišene vrednosti šećera u krvi izmerene kod manjeg broja pacijenata, koji se prema statistici, iz godine u godinu smanjuje.

U Akciji „Selu u pohode“ učestvuje i zdravstvena ustanova „Apoteka“ Subotica. U ovoj ustanovi ističu da se kod naših sugrađana iz godine u godinu povećava svet o značaju sakupljanja starih lekova i farmaceutskog otpada.

Predstavnici ustanova koje su ove godine učestvovali u sprovođenju ove zdravstvene akcije ističu da je prevencija najbolji i najjeftiniji lek, i već za januar 2014. najavljuju početak novih pregleda i poseta subotičkim mesnim zajednicama.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2525
Povezane teme

apoteka subotica

zavod za javno zdravlje

dom zdravlja subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.