• Pregleda: 2225

Završena akcija "Selu u pohode" - gojaznost i visoki pritisak u porastu

Gojaznost i pothranjenost, pogotovo kod mlađe populacije, povišen holesterol, krvni pritisak, bolesti su od kojih Subotičani najviše pate, pokazala je akcija „Selu u pohode“ koja je tokom 2013. godine sprovedena u 13 subotičkih mesnih zajednica. Akciju je tokom svih 12 meseci organizovala gradska organizacija Crvenog krsta u saradnji sa Preventivnim centrom Doma zdravlja, Zavodom za javno zdravlje i ustanovom „Apoteka“ Subotica.
Završena akcija "Selu u pohode" - gojaznost i visoki pritisak u porastu

Tokom akcije „Selu u pohode“ 1018 Subotičana dobilo je savet, odnosno izvršen im je neki od pregleda, a stanovnici Čantavira i Tavankuta bili su najzainteresovaniji za ovu akciju. Kao najveći zdravstveni problemi iskazani su gojaznost i pothranjenost, koji se najviše javljaju kod osoba ženskog pola, a zatim i kod mladih ljudi, koji su sve više gojazni, ističu u Zavodu za javno zdravlje.

U Preventivnom centru Doma zdravlja ističu da je pored gojaznosti, holesterol oboljenje koje je u velikom porastu, a koji je kod čak 713 osoba, od kontolisanih 1007, izmeren u vrednostima koje su iznad dozvoljenih granica. Tu su zatim i povišeni krvni pritisak, meren kod 897 osoba, koji je kod njih 77 izmeren u ekstremno visokim vrednostima, dok su povišene vrednosti šećera u krvi izmerene kod manjeg broja pacijenata, koji se prema statistici, iz godine u godinu smanjuje.

U Akciji „Selu u pohode“ učestvuje i zdravstvena ustanova „Apoteka“ Subotica. U ovoj ustanovi ističu da se kod naših sugrađana iz godine u godinu povećava svet o značaju sakupljanja starih lekova i farmaceutskog otpada.

Predstavnici ustanova koje su ove godine učestvovali u sprovođenju ove zdravstvene akcije ističu da je prevencija najbolji i najjeftiniji lek, i već za januar 2014. najavljuju početak novih pregleda i poseta subotičkim mesnim zajednicama.

Izvor: RTV City

povezane teme

2
VECKER Odgovori
Pod hitno da se izgradi bazen i trim staze u Cantaviru i Tavankutu pa tako redom u svim naseljima. Ovakvu sramotu doziveti.
DM Odgovori
Koja je to statistika da se smanjuje broj dijabetičara?
Možda ova akcija pokazuje da se nije otkrila mnogo novih dijabetičara. Povodom dana borbe dijabetesa, u novembru,objavljeni su podaci o sve većem broju obolelih... 10% populacije ili oko 12.000 je registrovanih dijabetičara u Subotici. Broj "neotkrivenih" samo se procenjuje. Nažalost ovde pratimo Evropske trendove.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.