Komentara: 0
Pregleda: 6189
Foto

Završen festival Desire

21.11.2016. u 12:43h
Izvor: Subotica.com
Performansom „Lifkoptikum“ u nedelju uveče zatvoren je pozorišni festival „Desire Central Station 2016.- Borderline“.
Završen festival Desire

Multimedijalni performans inspirisan životom i delom Aleksandra Lifke, pionira kinematografije na ovi prostorima, počeo je ispred njegove biste kod bioskopa koji nosi njegovo ime, a posle šetnje gradom, završio se na Železničkoj stanici.

Završen festival Desire

Završen festival Desire

U programu su učestvovali studenti Glume, kamere i zvuka Akademije umetnosti u Novom Sadu, studenti Scenskog dizajna Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, glumački ansambl pozorišta „Deže Kostolanji", profesori Muzičke škole iz Subotice, dve slikarke, operska pevačica, novinarka, medicinska sestra, profesor scenskog pokreta Deneš Debrei i mnogo volontera. Kao i pre jednog veka, i ovoga puta Šandoru Lifki u snimanju filma  pomogli su i brojni statisti, građani svih generacija koji su znatiželjno pratili ovu zanimljivu trupu.

Završen festival Desire

Kao muzička podloga korišćene su malo poznate Lifkine kompozicije.

- Ideja je bila da se na jednom projektu okupe studenti različitih smerova i ljudi različitih profesija, a da on ne bude na uobicajenom scenskom prostoru. Želeli smo aktiviramo prostor u Subotici koji nije projektovan kao scenski prostor i da performans izvedemo van pozorišne zgrade - kaže Višnja Žugić, arhitekta i asistent na studijama scenskog dizajna.

Završen festival Desire

Ovogodišnji festival savremenog teatra okupio je pozorišne trupe iz sedam zemalja. Publika je mogla da ućiva u predstavama „Gogolend“ u režiji Andraša Urbana, „Tvoje carstvo" pozorišne trupe „Forte" – Kuća savremene umetnosti „Trafo" iz Budimpešte, „Prosjačka opera" Mađarskog državnog pozorišta „Čiki Gergelj" u Temišvaru u režiji Kokana Mladenovića, „Ja sam savršen" umetnika iz Segedina reditelja Zoltana Peroviča, „Balerine" Foruma za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, „Lutte – Borba", ansambla Pala Frenaka iz Budimpešte, „Kokoš“ scene MESS rediteljke Selme Spahić, „Mefisto" Damira Avdića ljubljanskih „Maski", „Ernelini kod Farkašević" ansambla „Latokep" iz Budimpešte, ratni obred „What is Europe", po motivima Lasla Vegela u režiji domaćina Andraša Urbana i, na kraju, ples „Grejs" koreografa Adrijena Hoda „Hodvorksa" iz Budimpešte.

Izvor: Subotica.com
Desire festival Desire festival Desire festival Desire festival Desire festival Desire festival Desire festival Desire festival
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 6189
Povezane teme

desire festival

desire central station

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.