Komentara: 0
Pregleda: 3267

Završen Etnofest 2012

27.06.2012. u 19:22h
Tri dana nakon završenog festivala, kada sabiramo utiske i privodimo kraju poslove oko organizacije ovogodišnjeg Etnofesta, sa osmehom na licu i pomalo olakšanjem konstatujemo - da je ovogodišnji festival visoko opravdao očekivanja i još jednom, po ko zna koji put, pomerio granice subotičkog kulturnog horizonta - kaže se u saopštenju organizatora Etnofest-a.
Završen Etnofest 2012

Deveti festival pod ovim nazivom predstavio je umetnike iz Gane, Španije, Finske, Austrije, Makedonije, Mađarske i Srbije, a u fantastičnom okruženju Velike terase na Paliću publika je uživala u specifičnim programima koje je po prvi put imala prilike da čuje i vidi u našem gradu:

  • Ebo Taylor iz Gane je bio zvezda prve festivalske večeri. Afro-beat kao muzički žanr čiji je upravo gospodin Taylor jedan od rodonačelnika, po prvi put se čuo uživo na Paliću,
  • Predivna muzička saradnja Teofilovića i finkinje Arje Kastinen u suptilnom spletu tradicionalnih skandinavskih instrumentalnih improvizacija i voklanog muzičkog nasleđa Balkana,
  • Zatim opet saradnja u kojoj učestvuju braća Teofilović, ovaj put sa orkestrom Lajkó Félix-a,
  • i na kraju glavnog programa koncert koji su mnogi čekali – fenomenalni makedonski sastav Mizar u pratnji hora Harmosini!

Završen Etnofest 2012

(fotografije: Edvard Molnar)

Lista ovogodišnjih Etnofest koncerata:

Mentés Másként trio (Mađarska), Zoobazar (Španija), Ebo Taylor Afrobeat Academy (Gana-SAD-Nemačka), Spacewalker DJ set (Balanso B92, Beograd), Csörgő (Bačka Topola), Arja Kastinen (Finska), Teofilovići (Beograd), Orkestar Lajkó Félixa (Palić-Subotica), Mizar & Harmosini (Makedonija), Grufti Groove (Subotica), Lava trio (Austrija) i Cadabra (Subotica).

Prateći programi:

U okviru festivala organizovana je izuzetno posećena fotografska radionica koju je vodio Pettendi Szabó Péter iz Mađarske, muzička radionica Arje Kastinen iz Finske kao i „Pusto-lovina“ – radionica za izradu predmeta od vune koju su vodile Sofija Levay i Jelena Todorović.                                           

Dve fotografske izložbe u okviru ovogodišnjeg festivala su izazvale veliku pažnju publike: “Family Matters” izložba dokumentarnih fotografija Sanje Knežević iz Beograda, kao i izložba koncertnih fotografija “Break-on-ThroughNikole Lučića (Subotica), Edvarda Molnara (Subotica) i Hervé Leteneur-a (Francuska).

Završen Etnofest 2012

Kroz ovogodišnji trodnevni festival je prošlo više hiljada posetilaca, što nam daje snagu i energiju da se već predano spremamo i za jubilarni, 10. Festival kultura sveta – Etnofest, koji nas očekuje sledeće godine.

Završen Etnofest 2012

Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3267
Povezane teme

etnofest

festival etnofest

festival kultura sveta etnofest

etnofest palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.