Komentara: 17
Pregleda: 3837

Zatvoreno Prihvatilište za beskućnike

10.02.2014. u 16:16h
Izvor: Subotičke novine
Prihvatilište za beskućnike u Gajevoj 50 zatvoreno je u nedelju, 9. februara u 14 časova. Gradski Štab za vanredne situacije, doneo je Odluku o prestanku njegovog rada, s obzirom da je u međuvremenu došlo do naglog otopljena. U subotičkom Crvenom krstu koji je bio glavni nosioc aktivnosti, kažu da je ove godine utočište od hladnoće u ovom objektu pronašlo oko 200 naših sugrađana.
Zatvoreno Prihvatilište za beskućnike

— Dnevno je kroz Prihvatilište prolazilo oko 20 osoba, a objekat je radio 10 dana, od 30. januara do 8. februara. Svi koji su potražili pomoć bili su zbrinuti, imali su tri obroka dnevno, spavanje i potrebnu medicinsku pomoć. Uz pomoć jedne privatne firme iz Bačke Topole a u saradni sa Crvenim krstom Vojvodine, uspeli smo čak da svima obezbedimo i novu obuću. Pored toga, subotički Dom zdravlja obezbedio je osobama na smeštaju osnovne medicinske pretrage, a Grad je isfinansirao propisane lekove za 8 ljudi u vrednosti od oko 5.000 dinara. Uglavnom se radilo o antibioticima i lekovima za asmu i cirkulatorne tegobe — kaže Mihalj Pece, sekretar subotičkog Crvenog krsta.

U odnosu na ranije godine, a posebno prošlu kada su zabeležene masovne tuče u ovom objektu, ove godine dogodila se samo jedna manja incidentna situacija, kada je morala intervenisati subotička policija. Radilo se o muškarcu koji se neprimereno ponašao jer je bio u alkoholisanom stanju, ali nije bilo većih ekscesa, kažu u Crvenom krstu i dodaju da ova godina može poslužiti kao primer ponašanja osoba koje su bile smeštene u  Gajevoj.

Pored subotičkog Crvenog krsta kao glavnog nosioca aktivnosti Prihvatilišta, sve aktivnosti obavljale su se u partnerstvu sa Gradom, Centrom za socijalni rad, MUP - PU  Subotica, i „Caritasom”,  dok je troškove boravka korisnika finansirao Grad.

Iako je Prihvatilište zatvoreno, nadležni tvrde da je ono i dalje u „pasivnoj” funkciji, odnosno da je spremno, ukoliko ponovo dođe do zahlađenja i potrebe njegovog otvaranja, da otvori svoja vrata i primi ugrožena lica.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 3837
Povezane teme

prihvatilište subotica

prihvatilište za beskućnike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.