Komentara: 46
Pregleda: 7105

Zatvoreni sistem naplate putarine počeo sa radom

05.12.2017. u 16:49h
Izvor: TV Subotica
Na deonici auto-puta od Subotice do Beograda, danas u podne uspostavljen je zatvoreni sistem naplate putarine. Sa novim sistemom, putarina od našeg grada do prestonice iznosi 560 dinara.
Zatvoreni sistem naplate putarine počeo sa radom

Uspostavom novog sistema, vozači će na ovoj deonici prolaziti kroz dve naplatne rampe "Subotica-jug" i "Stara Pazova", dok naplatna rampa "Sirig" od danas prestaje sa radom. Vozači koji žele da se isključe ranije, to će moći da učine na devet izlaza sa auto-puta gde će platiti nižu cenu putarine. Vožnja od Subotice do Novog Žednika iznosiće 40 dinara, do Bačke Topole 80 dinara, Feketića 120 dinara, Vrbasa 200 dinara, Zmajeva 240 dinara, a do Novog Sada 350 dinara.

– Mi očekujemo da ćemo zatvaranjem sistema povećati ukupan mesečni prihod na 80 miliona dinara. Inače cena putarine za putnički saobraćaj za najdužu relaciju iznosi 560 dinara, dok je za teretni saobraćaj cena 3340 dinara. Zatvoreni sistem naplate putarine se po smernicama Evropske unije tretira kao pravedan sistem iz razloga što učesnici u saobraćaju plaćaju onoliko koliko su koristili auto-put – izjavio je Milenko Caković, Izvršni direktor naplate putarine Puteva Srbije.

Vozači iz Subotice koji putuju auto-putem do Beograda i nazad, moraće da izdvoje za 360 kilometara čak 1.120 dinara, što je ekvivalent desetodnevnoj vinjeti za sve auto-puteve kroz Mađarsku, odnosno Austriju. Iz "Puteva Srbije" objašnjavaju da vinjete nisu rentabilne i da zbog toga ostaje aktuelni cenovnik na snazi.

Vinjete nisu isplative iz prostog razloga što donose mali prihod i sa tim prihodima nije moguće održavati puteve. Zemlje koje praktikuju vinjete kao način plaćanja putarine, vrlo često vrše naplatu mostova, tunela jer sam prihod od vinjeta nije dovoljan za kvalitetno održavanje puteva – objasnio je Caković.

"Putevi Srbije" za ovu godinu očekuju promet od oko 50 miliona vozila, što je za 7 miliona više nego lane, a prihod će biti povećan za 3,6 milijardi, odnosno 21 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Rast beleži i elektronski sistem naplate koji u ukupnom prihodu naplate putarine zauzima preko 40 odsto.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 46
Pregleda: 7105
Povezane teme

putarina

auto-put

putevi srbije

naplatne rampe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.