• Pregleda: 1858

Zaštitimo prirodu

Zaštitimo prirodu
U Subotici je završen dvodnevni seminar na temu " Upoznajmo zaštićene biljke i životinje. Seminaru su prisustvovali pored stručnjaka iz Zavoda za zaštitu prirode, učitelji i nastavnici. Cilj seminara je da se nastavnici obrazuju kako na najbolji način da približe učenicima kako da postupaju sa zaštićenim prirodnim dobrima. Regionalni park "Subotičke šume" izdvojen je 1982. godine na povrsini od 4458 hektara.Proteže se duž srpsko - mađarske granice na samom severu naše zemlje i predstavlja juzni krak pescanih prostanstava između tokova Dunava i Tise. Ove šume su od izuzetnog značaja jer vezuju pesak, ublažujuci posledice eolske erozije, sto su i bili motivi podizanja prvih zasada na ovim prostorima pocetkom XVIII veka. Koordinatorka projekat na zaštiti prirodnih dobara Klara Sabadoš je rekla da Subotica ima veliku površinu nad zaštićenim prirodnim dobrima, ali da im nedostajeaktivne zaštite po standardima Evropske unije.Organizator seminara je Fondacija "Neven" i njihova ideja je da se što više učenici upoznaju sa zaštićenim prirodnim dobrima koja nas okružuju, kao i zaštićenim biljnim i životinjiskim svetom. Nakon prepodnevnih predavanja na temu, učesnici seminara otišli su na terenski rad na prostoru Selevenjske pustare.Bila je to prilika da se upoznaju sa prirodnim vrednostima selevenja, a održana je i radionica kako na najbolji način mogu da upoznaju decu sa zaštićenim prirodnim vrednostima i zajedno rade na njihovom očuvanju.
1
mladen Odgovori
“Razvoj civilizacije i industrije uvek se pokazuje tako aktivnim u uništavanju šuma, da sve što se čini za njihovo očuvanje i razvoj potpuno je beznačajno.”
Karl Marks (Karl Marx, 1818-1883), “Kapital” (Das Capital, 1867)

Mi smo već učinili nepovratno (za vreme našeg života) oštećenje tla, vode, vazduha i životnih oblika na Zemlji.

Više od 75% obradivog tla, koje je postojalo, pre nego što su Evropljani prvi put kolonizovali Ameriku, je sada uništeno, i učinjena su velika oštećenja vodenog ciklusa sečom naših šuma. U ovom poglavlju analiziraćemo to pitanje i videti šta to znači za našu budućnost.
Ostatak texta mozete pronaci na http://zivetisaprirodom.blogspot.com/2013/05/znacaj-suma.html
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.