Komentara: 23
Pregleda: 12524

Zaseda krizni štab - Vojput šalje buldožere na autoput

09.12.2012. u 13:36h > 15:36
Subotička kompanija "Vojput" poslala je dva buldožera u pravcu autoputa Subotica - Beograd, kod petlje Bačka Topola, ne bi li ova deonica konačno bila odblokirana.
Zaseda krizni štab - Vojput šalje buldožere na autoput

Prema rečima rukovodioca zimske službe ove kompanije Ivana Sudarevića, uzrok blokade i zaglavljivanja velikog broja vozila na dve deonice auto-puta između Subotice i Novog Sada jesu saobraćajne nezgode u kombinaciji sa jakim vetrom koji na pojedinim deonicama državnih puteva u Bačkoj stvara nanose i do tri metra.

"U jednom slučaju su se vozila zaustavljala zbog saobraćajne nezgode, a u drugom slučaju je to bio kontakt između dva kamiona, nakon čega se jedan od njih preprečio i blokirao ostale učesnike u saobraćaju", rekao je Sudarević.

On je precizirao da nakon toga ni mehanizacija zimske službe ove kompanije nije mogla da se "provuče" i dejstvuje, pa su na saobraćajnice bili poslati grejderi i utovarivači, a na putu su i buldožeri, koji su poslednji "zimski nastup" imali 2003. godine kada su probijali put do Sombora.

Nedelja, 13:25 časova - Vojska sa tenkom pomaže u deblokadi

U deblokadi autoputa Beograd-Subotica, kod petlje Bačka Topola, pored subotičkih putara "Vojput", uključila se Vojska Srbije sa jednim tenkom koji pomera šlepere koji su se zbog snežnih nanosa preprečili i blokirali saobraćaj.

Nedelja, 14:20 časova - Spasioci Varogasne brigade MUP Srbije probili su ogradu autoputa na četiri mesta kako bi zaglavljena vozilia u kolini dužoj od 11 kilometra, koja su se kretala ka Novom Sadu, prešla na suprotnu stranu i vratila se nazad u Suboticu.

Zaseda krizni štab - Vojput šalje buldožere na autoput

Vatrogasci – spasioci na četiri mesta probili su ogradu auto-puta i omogućili zaglavljenim vozilima da pređu na suprotnu stranu i vrate se nazad u pravcu Subotice.

"Problema ima i na ostalim deonicama državnih puteva, pogotovo na starom Beogradskom putu, dok je putni pravac od Subotice ka Somboru i dalje prohodan, iako ima dosta navejavanja sa nanosima od 1,5 do tri metra", rekao je Sudarević.

U Subotici je u toku i zasedanje kriznog štaba, uskoro se očekuje i saopštenje.

Zaseda krizni štab - Vojput šalje buldožere na autoput

Zbog snega koji neprekidno pada i jakog vetra koji stvara nanose, saobraćaj je usporen u celoj Srbiji, naročito Vojvodini, a situacija se, prema rečima nadležnih, menja iz časa u čas i trenutno je najteža kod Bačke Topole, gde je stvorena kolona vozila od 11 kilometara.

Sneg koji je ceo dan padao širom Srbije, praćen jakim vetrom, doneo je velike probleme u sobraćaju, a najteže je u Vojvodini gde je zabeležena prva žrtva smrzavanja u Novom Sadu, a na području Knjaževca i Kikinde iz zavejanih vozila evakisano dvadesetak osoba, uključujući i sedmoro dece.

MUP apeluje na građane da ne kreću na put bez preke potrebe, a u slučaju da se nađu zavejani na putu, potrebno je da za pomoć pozovu broj 193.

Javno preduzeće “Putevi Srbije” obavestilo je jutros da se na području Vojvodine zbog neprestanih i velikih padavina, kao i jakog vetra koji pravi smetove i nanose saobraćaj odvija otežano na više deonica i da je u toku akcija čišćenja snega na svim pravcima.

Na području severne Bačke, deonica B.Topola-Feketić je neprohodna zbog smetova.

Zaseda krizni štab - Vojput šalje buldožere na autoput

Zaseda krizni štab - Vojput šalje buldožere na autoput

Foto: Radio Televizija Vojvodine

Zbog velikog broja teretnih vozila koja su se preprečila na putu i nije moguće ih u kratkom roku raščistiti sa desne strane kolovoza od Subotice su otvorena dva službena prolaza na 57. kilometru i 61. kilometru gde se saobraćaj usmerava sa desne strane kolovoza na levu u pravcu Subotice, dok se na desnoj strani vrši dalje rasčišćavanje od smetova i preprečenih vozila.

I dalje pada sitan sneg nošen jakim severozapadnim vetrom koji stvara nanose i otežava saobracaj.
Na ostalim područjima je takođe otežan saobraćaj zbog neprestanog snega jakog intenziteta i jakog vetra, te ima neprohodnih putnih deonica trećeg prioriteta.

Usled pojačanih snežnih padavina, od sinoć je zavejano više puteva na teritoriji Republike, pretežno u Vojvodini, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova iz Sektora za vanredne situacije i policijskih uprava, od sinoć su angažovani na evakuaciji ljudi iz zavejanih vozila na teritoriji Novog Sada, Kikinde, Subotice, Sombora, Šapca i Pančeva.

Na naplatnoj rampi kod Siriga službenici ne dozvoljavaju vozačima da nastave put dok god ne plate putarinu."Ne daju nam da prođemo dok ne platimo putarinu. Ovo je nečuveno, a bili smo zaglavljeni sinoć od ponoći", ispričao je jedan vozač agenciji Beta. On je dodao da na toj naplatnoj rampi na autoputu Subotica-Beograd vlada velika nervoza i napetost.

Do sada su vatrogasci-spasioci evakuisali 360 građana, od kojih devetoro dece. MUP apeluje na građane da ne kreću na put bez preke potrebe, a u slučaju da se nađu zavejani na putu, potrebno je da za pomoć pozovu broj 193.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije, naložio je preduzimanje svih neophodnih mera i angažovanje raspoložive mehanizacije i ljudstva, kako bi se pomoglo građanima koji su u neprilikama zbog snežnog nevremena.

Stanje na putevima jutros u 5.42

Na osnovu izveštaja štaba "Zimske službe" JP "Putevi Srbije" stanje na putevima u Republici Srbiji jutros u 5.42 časova što se tiče severa Vojvodine, odnosno dela koji je bliži Subotici neprohodan je putni pravac II-102 Horgoš - Subotica - E75.

Na najopterećenijim putnim pravcima I prioriteta autoputevima kolovozi su vlažni, snega ima do 5cm. Preporučuje se oprezna vožnja!

  • Autoput I A-1 Gran. prelaz Horgoš - Feketić, kolovoz je vlažan, snega ima od 5 do 10cm
  • Autoput I A-1 Feketić - Novi Sad - most Beška, kolovoz je vlažan, snega ima od 5 do 10cm
  • Autoput I A-1 petlja Beška - Novi Banovci, kolovoz je vlažan, snega ima do 5cm
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 23
Pregleda: 12524

Povezane vesti

Povezane teme

vojput

čišćenje snega

sneg u Subotici

krizni štab

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.