Komentara: 2
Pregleda: 1871

Zarađuju samo za pola korpe

10.12.2008. u 22:32h
<p>Zaposleni u subotičkim preduzećima u proseku zarađuju 33.000 dinara, dok je prosečna zarada u Severno-bačkom okrugu 1.000 dinara manje. Međutim, samo Subotičani koji rade u &bdquo;Mlekari", &bdquo;Vojputu", &bdquo;Pioniru", &bdquo;Rotografici" i nekim komunalnim preduzećima, mogu reći da solidnom zaradom uspevaju da &bdquo;sastave kraj s krajem", dok za radnike u tekstilnoj, mesnoj, metalnoj ili kožarskoj industriji plata ne pokriva ni poloviu mesečne potro&scaron;ačke korpe.</p>
Zarađuju samo za pola korpe

U najtežem položaju su radnici „Solida", zatim „Željezničara", DP „Palića", kao i „29. novembra". U „Solidu" se isplaćuje minimalac (oko 14.000 dinara) ali ne i doprinosi. Kada dođe vreme za penziju ne mogu da je ostvare, ostaju uskraćeni i za taj mizeran iznos i stvarno je pitanje od čega i kako žive - kaže Ištvan Huđi, potpredsednik Gradskog veća Samostalnog sindikata.

Zaposleni Subotičani u vandržavnim institucijama koje se ne finansiraju iz budžeta, iako žive i rade samo na korak od Evrope o luksuzu mogu samo da sanjaju. Većina je već podigla kredite zbog čega se sada kaju, dok mnogi posle osmočasovnog vremena odlaze na dopunski rad.
Silvija Telek radi kao trgovkinja u privatnoj firmi, zarađuje mesečno 10.000 dinara manje od proseka i da bi dopunila kućni budžet posle podne čuva ćerku komšinice.
- Kada platim sve račune ostane mi pola plate. Imam jedno dete, a zbog finansijske situacije ne smem ni da pomislim na proširenje porodice. Suprug je nezaposlen i sa mojom platom ne možemo da preživimo. Da bi detetu pružili više, odrekli smo se svega što možete da zamislite da nije neophodno - kaže Telekova.
Zbog dopunskog posla ona je nekoliko puta došla u neprijatnu situaciju, jer njen sin ne može da shvati da za komšiničinu ćerku ima čokolade, a za njega ne.
- Kada dovede ćerku koju čuvam donese i obrok za nju, pa često u paketu bude soka i čokolade. Ja ponekad nisam u mogućnosti sinu da priuštim slatkiše i on kada vidi devojčicu da jede traži i plače. To su mi najteži trenuci i zbog toga bih radila još nešto samo da njemu ništa ne nedostaje - kaže Telekova.
Subotičanin koji nije želeo da se predstavi, kaže da već drugu godinu otplaćuje kredit, jer njegova i plata njegove supruge ne pokrivaju troškove potrošačke korpe.
- Mislio sam biće bolje, plate će nam biti povećane pa ćemo nekako uspeti da se izvučemo iz finansijske krize. Već drugu godinu otplaćujem kredit, a već treći mesec od roditelja pozajmljujem za ratu. Ne vidim izlaz iz finansijskih nevolja u koje sam zapao. Bilo je i ranije teško, ali nikada nisam bio u težoj situaciji. Sve poskupljuje samo naše plate ostaju na istom. Ne pamtim kada sam imao novca da suprugu izvedem na kafu ili sok. Počeli smo da smanjujemo obroke, kupujemo najjeftinije namirnice i oboje smo se odrekli cigareta - kaže on.

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1871
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.