• Pregleda: 3513

Zaplenjeni zaštićeni papagaji na Bačkim Vinogradima

Carinici su 17. decembra 2017. godine, na graničnom prelazu Bački Vinogradi, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 11 živih papagaja u Republiku Srbiju.
Zaplenjeni zaštićeni papagaji na Bačkim Vinogradima

Žive ptice su otkrivene prilikom detaljne kontrole automobila „Opel Astra“, subotičkih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica srpskih državljana.

Papagaji, umotani u pletene džakove za krompir, bili su sakriveni u torbi koja se nalazila u prtljažniku, u rezervnom točku, na podu ispod suvozačevih nogu i u unutrašnjem džepu jakne koju je vozač imao na sebi.

Ispostavilo se da pet primeraka pripada vrstama zaštićenim CITES konvencijom. Među njima su tri primerka vrste Amazona albifrons, koji na tržištu dostižu cenu i do 800 evra. Zaplenjena su i dve jedinke takođe zaštićene vrste Neopsephotus bourkii i šest primeraka Melopsittacus undulatus koja ne pripada zaštićenim vrstama.

Grupa za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine potvrdila je da je Amazona albifrons strogo zaštićena vrsta, za čiji je prekogranični promet potrebna adekvatna dozvola, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Ptice su zbrinute u zoološkom vrtu na Paliću.

Izvor: Subotica.com
6
XXX Odgovori
Hahahaha nidje boljih carinika!!!
Miki
I vecih lopova
Pametnjaković Odgovori
Pa i meni je smešna ova zaplena (hapšenje) 11 papagaja.
Sad zamišljam scenu kada carinik prilazi automobilu i pita vozača da li ima nešto da prijavi, a odmah posle toga ti papagaji, umotani u pletene džakove za krompir, sakriveni u torbi koja se nalazila u prtljažniku, u rezervnom točku, na podu ispod suvozačevih nogu i u unutrašnjem džepu jakne koju je vozač imao na sebi i svih 11 njih u jedan glas istovremeno odgovaraju da nemaju ništa za prijaviti.
Pa trebali su šverceri te papagaje uspavati, inače su papagaji glasne ptice koje vole da se dernjaju.
Baš sam se slatko nasmejao.
C Odgovori
Molim? Pa ovo se prodaje vec dvadeset godina, ja kupio jednog na buvljaku nekad davno.
Željko Odgovori
Niko nije primetio u kakvim uslovima su siroti papagaji svercovani.
Član8245 Odgovori
Nehuman odnos prema životinjama, svezani u džakove. Počinitelje kazniti
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.