• Pregleda: 10416

Zaplenjene vredne kolekcije sa više od 30.000 poštanskih maraka

Carinici su 18. januara 2017. godine na graničnom prelazu Horgoš 2 zaplenili više vrednih kolekcija poštanskih maraka iz različitih perioda.
Zaplenjene vredne kolekcije sa više od 30.000 poštanskih maraka

Prekršaj je otkriven na ulazu u zemlju, kada je na red za kontrolu pristigao automobil „Ford Focus“ mađarskih registarskih oznaka. Njime je iz Mađarske u Srbiju putovao sredovečni bračni par sa dvojnim državljanstvom, srpskim i mađarskim. Na pitanje da li imaju nešto da prijave za kontrolu, rekli su da putuju sa izložbe u Mađarskoj i da imaju samo lične stvari. Pošto su bili neuobičajeno toplo obučeni, carinik ih je izdvojio za detaljan pregled.

Najpre je u torbama sa ličnim prtljagom pronađeno nekoliko kutija sa filatelističkim kolekcijama, a onda je tokom dalje kontrole u različitim fabričkim šupljinama vozila pronađena velika količina albuma i kutija sa poštanskim marakama iz raznih perioda. One su bile sakrivene u fabričkim šupljinama tapacirunga prtljažnika i poda, u šupljinama prednjih i zadnjih sedišta, ali i u džepovima oboje putnika. Zanimljivo je da se među kolekcijama nalaze specijalne serije iz perioda nacističke Nemačke, Austrougraske, SSSR-a, Južne Koreje, Kine, kao i jubilarne serije maraka štampanih za olimpijade u Moskvi, Seulu i Londonu.

Tokom detaljnog pregleda je ustanovljeno da je iz prostora instrument table povađena kompletna instalacija, kako bi se u njemu napravio „bunker“ za krijumčarenje robe, zbog čega su se putnici vozili obučeni kao za skijanje, jer u kolima nije bilo grejanja, što je carinku odmah palo u oči. Pored filatelističkih kolekcija privremeno je zadržan i automobil, upravo zbog prepravki radi krijumčarenja robe koje su rađene na njemu, a prema našim saznanjima protiv putnika će biti pokrenut i krivični postupak.

Pretpostavlja se da je reč o vrlo vrednim kolekcijama maraka, što će biti potvrđeno tek nakon stručne ekspertize, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

17
sale Odgovori
Uh dobro je sto ste im oduzeli te markice na vreme moglo je neko dete da nastrada od njih -.-
AlwaysUltra Odgovori
Oni sto su zapalili beskucnika u NS mogli bi , ne daj boze , da nastradaju od njih ...
pista Odgovori
Filatelista ili svercer postanskih maraka? Svejedno... za drzavu je to opasan kriminalac a za carinu strasan ulov.. strasno... cime ova drzava zabavlja narod.... A teski krimosi kad prolaze onda okrecete ledja, ha?
Sky Odgovori
Kako se svi zeznu zbog grejanja,ni prvi ni poslednji...
Milce Odgovori
Fabrike nam "svercuju" ispred nosa, a nikom nista.
SNOWMAN Odgovori
" Pošto su bili neuobičajeno toplo obučeni, carinik ih je izdvojio za detaljan pregled. "

Mislim, zima je, januar. Sa takvom logikom, na -15 C su svi sumnjivi.
Mare
Jeste januar ali nisu oni planinarili na -15 stepeni, već su bili u automobilu i priznaćes da nije uobičajeno da neko ko se vozi duže vreme sedi obučen u skijaski skafander.
Dakle, ili grejanje u automobilu ne radi ili se nešto krije.
Milos Odgovori
Не капирам људе који живе за тренутак славе да напишу било какав коментар на било шта што се дешава у овом шупљем граду,гледајте своја посла
Pepe
Свестан си да си веома контрадикторан? Радиш управо оно што говориш другима да не раде. Ниси најчистији кикирики у гованцету, зар не?
zoli
ljudima smeta da roba kako ulazi ,ne skriveno ,nego u gepecima u dogovoru sa carinicima,prosetajte buvljakom ili pogledajte kako se kupuje u hatardiskontu,na palete na tone.A vest je, da su uhvatili nekog filatelistu,smesno.Ovo je ideja i za suboticke novinare sta da istraze,ili treba zvati brankicu?
Milan024 Odgovori
Vještačenje, će utvrditi, da sve te "strašno vredne" markice, zapravo vrede, nešto vise od 30.000, 00 rod;
I, dok se narod zamajava, markicama , šleperi , milionske vrednosti, svakodnevno prolaze li prolaze !!
munkash Odgovori
te markice su kancerogene,a neke mogu da eksplodiraju.hteli su deliti deci po vrticima
Grasak Odgovori
Opasni ovi...Sad 100godina.robije i normalno bili praznici carinici ostali bez evrica,nasli vredne kolekcijei,pola od tih markica vec nestalo...Sramota cime se vi zamlacujete dok slepere ne gledate..
sofi
Markice filatelističke vrednosti mogu vredeti od nekoliko desetina eura do par stotina, a izuzetno vredne serije i po nekoliko hiljada. Eto neka svaka markica vredi samo 1 uro, to je 30.000 eura. Malo li je. Zato ne potcenjujte rezultate tuđeg rada. A o šleperima prestanite više sa pričom jer ako nešto znate konkretno izvolite i prijavite ali sa konkretnim dokazima, a ne praznim naklapanjima.
uvek u pravu Odgovori
Kad su preko tog istog graničnog prelaza prolazile nemačke marke i to u milionima na Kipar i druga egzotična ostrva onda to carinici nisu uspeli da pronađu.
brana47@email.com Odgovori
Bravo, strašan ulov. Bože dragi, čime se naša carina hvali. Na osnovu slika tvrdim, da ove markice ne vrede ništa. Ali ima i gore. Pre par godina naši junaci sa carine našli 18 njemačkih novčića posleratnih i iz vremena rata, vrednost po mojoj procjeni 3 evra. Vest za novine i RTV. Da plačeš!
WLADO Odgovori
sta je tu sportno ili protivzakonito? od kada je nelegalno sakupljati ne vazece markice?!

ili ih nositi na pokazivanje ili procenu bilo gde?!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.