Komentara: 0
Pregleda: 2336

Zakon o restituciji i obeštećenju ne približava Srbiju Evropskoj uniji

29.09.2011. u 16:43h
Izvor: RTV Yueco
Zakon o restituciji i obeštećenju ne približava Srbiju Evropskoj uniji

Zakon o restituciji i obeštećenju Srbije u ponedeljak usvojenom obliku ne približava Srbiju Evropskoj uniji, nego je udaljava – konstatovao je u Budimpešti državni sekretar za parlamentarne poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Žolt Nemet, navodeći da je ambasador Srbije u Budimpešti pozvan u to ministartsvo i obavešten je o stavovima Vlade Mađarske, javlja agencija MTI , a prenosi portal „Vajdaság Ma” (Vojvodina danas).

Govoreći novinarima o stavovima mađarske vlade, Žolt Nemet je objasnio da je parlament Srbije usvojio zakon kojim je ponovo „oživeo” princip kolektivne krivice, mada se evropski pravni sistem zasniva na principu pojedinačne odgovornosti i na osnovu toga svojih prava mogu biti lišeni samo ljudi koju su proglašeni krivim. U srpskom parlamentu u ponedeljak izglasan zakon govori o okupacionim snagama između 1941. i 1945. i praktično iskljućuje sve Mađare u Vojvodini iz prava na restituciju, bez obzira što su za vreme drugog svetskog rata svi bili mobilisani. To ne znači da su svi bili ratni zločinci samim tim, što su se odazvali vojnoj obavezi – objasnio je Žolt Nemet. Vlada Mađarske ima jasne uslove povodom davanja statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU i spremna je na dijalog sa Beogradom – naglasio je Nemet.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2336
Povezane teme

restitucija

zakon o restituciji

povrat oduzete imovine

povrat imovine u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.