Komentara: 2
Pregleda: 2647

Zakon koji većina poštuje

07.11.2011. u 15:41h
Izvor: RTV Yueco
Zakon koji većina poštuje

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, primena zakona od izloženosti duvanskom dimu proteklih godinu dana dovela je do značajnog smanjena izloženosti stanovništva duvanskom dimu, kako na radnim mestima, tako i u obrazovnim institucijama. Sanitarna inspekcija u Severno-bačkom okrugu naplatila je svega dve kazne za godinu dana za nepoštovanje ovog zakona, a veliki broj pušača smanjio je broj popušenih cigareta u toku dana.

Petar Mitrić pušač je više od 10 godina. On kaže da nikada nije razmišljao da ostavi cigarete, jer u njima uživa, ali je činjenica da je broj popušenih cigareta u toku radnog vremena smanjio, jer u zgradi u kojoj radi, pušenje nije dozvoljeno.

Devet od deset punoletnih stanovnika Srbije svesni su da je duvanski dim štetan i za nepušače i smatraju da je konzumiranje cigareta značajan uzročnik različitih oboljenja.

U peridou do 11. novembra 2010. godine, do 30. septembra ove godine inspekcijske službe u Srbiji sprovele su 88 393 nadzora, od čega je sanitarna inspekcija sprovela 44 536 nadzora. Sanitarna inspekcija za Severno-bački okrug sa sedištem u Subotici za godinu dana sprovela je preko 1000 nadzora.

Prema istraživanju koje je urađeno, izloženost duvanskom dimu u u sopstvenom domu smeta više od polovini građana Srbije. Iz tog razloga povećao se broj onih koji su ograničili pušenje u nekim prostorijama svoga doma sa 32 odsto na 37 odsto. Zbog ograničenja koje donosi zakon, 21 odsto pušača je smanjilo broj cigareta koje popuše u toku dana, dok 10 odsto razmišlja da u potpunosti prekine sa pušenjem.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2647
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

duvanski dim

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.