Komentara: 14
Pregleda: 3840

Zahtevi za restituciju mogu da se podnesu do 1. marta

09.01.2014. u 15:38h
Izvor: RTV Yueco
Subotičkom Istorijskom arhivu podneto je do sada više od 700 zahteva koji se tiču restitucije, vraćanja nepravedno oduzete imovine i rehabilitacije u toku prošle godine. Istorijskom arhivu obraćali su se naslednici nekadašnjih bogatih subotičkih porodica i pojedinaca za pribavljanje dokumenata potrebnih za proces restitucije. Najviše je zahteva za povraćaj oduzete zemlje, a manje za stanove i kuće. U Nemačkom narodnom savezu ističu da se mali broj Nemaca odlučio da vrati oduzetu imovinu.
Zahtevi za restituciju mogu da se podnesu do 1. marta

Svega 300 Nemaca je podnelo zahtev za restituciji, od pola miliona ljudi koji su napustili Srbiju nakon 1945.godine. U Nemačkom narodnom savezu kažu da je za njima ostala velika imovina, ali ne postoji interesovanje naslednika za povraćaj imovine. Od 28.000 zahteva za povraćaj imovine koliko je podneto Agenciji za restituciju, 73 zahteva su iz Austrije, a 40 iz Nemačke.

U Istorijskom arhivu kažu da su prošle godine imali 2461 zahtev i da se 1/3 predmeta odnosila na restituciju. Zakon o vraćanju oduzete imovine važi dve godine i ističe 1.marta ove godine. U Arhivu kažu da je ostalo još 200 zahteva da se reši od prošle godine i da je neophodno da svi koji žele da podnesu zahtev za vraćanje oduzete imovine to urade do januara, kako bi dobili sve neophodne papire na vreme.

Pravo na povraćaj ili obeštećenje imaju vlasnici kojima je posle 9. marta 1945. godine imovina oduzeta na osnovu propisa o agrarnoj reformi, nacionalizaciji, sekvestraciji, akata o podržavljenju i slično. Do 1. marta 2014. godine, na šalterima Pošte Srbije građani će moći da predaju zahteve za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 3840
Povezane teme

restitucija

istorijski arhiv

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.