Komentara: 0
Pregleda: 2523

Zaboravljena generacija studenata

07.12.2010. u 02:11h
Izvor: Dnevnik Online
<p>Ispred ulaza novosadskog odeljenja Ekonomskog fakulteta u Subotici juče pre podne okupilo se tridesetak studenata druge godine diplomskih-master studija da javno i mirno izraze nezadovoljstvo zbog nepravde&nbsp;koja je zadesila njih i njihove kolege na zavr&scaron;noj godini diplomskih studija po strukturi 3+2.</p>
Zaboravljena generacija studenata

Za razliku od studenata koji svi hoće na budžet i s minimumom od 48 ESP bodova ostvarenih u 2009/10, ovi "masteraši" imaju se rašta i žaliti jer za njih nije predviđeno ni jedno jedino budžetsko mesto, a više od 150 ih je očistilo sve ispite i imaju po 60 (i više bodova!), dok prosek veći od devet ima čak oko stotinu! Da nonsens bude veći, kao prva generacija "bolonjaca", koja je od prve godine osnovnih studija išla po novom programu i strukturi 3+2, oni su lane dobili određeni broj mesta na budžetu, a sada, u 2010/11, kad su na drugoj, završnoj godini mastera, uopšte nema budžetskih mesta.

Po Zakonu, imamo pravo bar na 100 budžetskih mesta, koliko smo imali na prošloj, prvoj godini mastera, ali nam je to pravo uskraćeno, a Fakultet je nagradio samo 23 studenta, oslobađajući ih školarine, i kažu da nemaju više novca da podrže i nas ostale koji ispunjavamo sve uslove za budžet, te da država "ne prepoznaje drugu godinu mastera" - jadaju se studenti.
Upravo u tome i jeste glavni problem: ko je odlučio da nema budžetskog finansiranja za drugu godinu bolonjskih mastera? Ma kako malo novca bilo, Ministarstvo prosvete mora biti dosledno u finansiranju određenog broja najboljih studenata na državnim fakultetima i ne može "zaboraviti" da diplomac koji je započeo dvogodišnji master studira dve, a ne samo jednu godinu. Da li je, možda, Fakultet trebalo da podseti Ministarstvo na to da je "u obavezi" i prema ovim studentima? Ovi vrhunski studenti imaju podršku Studentskog parlamenta EF-a, obraćali su se više puta, pa i juče, upravi Ekonomskog fakulteta, resornom sekretarijatu i ministarstvu... "Pisali smo svima nadležnim i nikakv odgovor nismo dobili. Izgleda da u ovoj zemlji samo štrajk glađu pomaže", rezignirano konstatuju ovi marljivi "desetkaši". Čuje li ih neko?

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 13 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2523
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.