Komentara: 0
Pregleda: 1185

Zaborav preti salašima i ikavici

27.01.2009. u 17:48h
<p>Na sala&scaron;u u Čikeriji, u okolini Subotice, predstavljena je najnovija knjiga publiciste i profesora filozofije iz Subotice, odnedavno direktora Zavoda za kulturu Hrvata Tomislava Žigmanova - &bdquo;Prid svitom - saga o svitu koji nestaje".</p>

Knjiga je zbirka pripovedaka posvećena životu bačkih Bunjevaca na salašima, njihovim pojedinačnim sudbinama, a pisana je na ikavici, tradicionalnom govoru toga kraja, koji takođe, zajedno sa načinom salašarskog života, polako nestaje.

Čikerija je lokalitet nadomak Subotice na kojoj je u svoje vreme bilo bezbroj salaša, a koja je sada poput ostalih salašarskih zona, prekrivena uglavnom šumnjacima, usamljenim šumarcima koji su nekada činili deo salašarske flore, u kojima samuju zaboravljene ruševine tih salaša. Retko je koji salaš preostao u tim nekada brojnim salašarskim naseljima.

Predstavljena knjiga Tomislava Žigmanova „Prid svitom - saga o svitu koji nestaje"

Tomislav Žigmanov svojom knjigom spasava od zaborava ne samo ta mesta i taj način života, veći jednu specifičnu kulturu, prepoznatljivu pre svega po ikavici, jedinstvenom dijalektu u čitavoj Panoniji.

- Išli smo svi ka Subotici, i prostore našeg boravka polako smo zaboravljali. Isto tako, počeli smo zaboravljati ono što nas određuje, a to su naši ljudi, njihove sudbine, jezik kojim su govorili, svijet koji je njima pripadao...U tom kontekstu, pokušao sam učiniti napor da se dio toga, vjerojatno kao posljednja generacija koja to može zapisati - i sačuva - kaže Žigmanov.

Knjiga „Prid svitom - saga o svitu koji nestaje" je i želja da se sačuva jezik kojim se nekada ovde govorilo.

- Mislim da onaj kontekst iz kojeg mi izlazimo, a koji je određen jezikom i nasljeđem, ima neusporedivo više bogatijih i boljih sadržaja, i da u našim nastojanjima, bilo književnim bilo neknjiževnim, moramo uvijek biti svjesni toga da samo dostojanstvo jezika, dostojanstvo tema i dostojanstvo literarne obrade može taj jezik sačuvati od zaborava - kaže Žigmanov.

 

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1185
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.