Komentara: 0
Pregleda: 1018

Za montažu tehnike potrebno 20 miliona

26.01.2009. u 11:57h
<p>Radovi na rekonstrukciji Dečjeg pozori&scaron;ta u Subotici ni posle tri godine nisu zavr&scaron;eni. Poslednjih godinu dana pozori&scaron;te je vi&scaron;e puta dobilo obećanja da će radovi biti okončani, ali ali potrebnih 20 miliona dinara za zamenu dotrajalih električnih i vodovodnih instalacija nije stiglo.</p>
Za montažu tehnike potrebno 20 miliona

Jaka Prka-Vujević, direktorka Dečjeg pozorišta, kaže da je u decembru prošle godine stiglo obećanje da će novac za završetak radova stići i na osnovu toga je raspisan tender za izvođača radova. Ali, od obećanog novca ništa.

- Novac se direktno uplaćuje izvođaču radova, ali Fond za kapitalne investicije Vojvodine to još uvek nije učinio. Pre dve godine smo iz nacionalnog investicionog plana dobili 32 miliona dinara i potrošili za rekonstrukciju scene, ulazni hol, obnovu scenske tehnike i projektni plan - kaže Vujevićeva.
Nažalost, kupljena oprema ne može da bude montirana na stare instalacije, jer bi moglo da dođe do požara.

- Pozorište postoji od 1934. godine i ustanova nikada nije imala protivpožarni elaborat. Nabavili smo sedišta koja imaju atest otpornosti na visoke temperature. Imamo najsavremeniju scensku tehniku i bešumne cugove. Međutim, sve to ne možemo da koristimo na starim instalacijama - kaže direktorka Dečjeg pozorišta.
Iako su propali planovi da se prve predstave, posle tri godine, izvedu na obnovljenoj sceni, članovi ansambla nisu posustali.

Pozorište je aktivno, na mnogim festivalima osvaja značajna priznanja, a za najmlađe Subotičane predstave izvodi na drugim gradskim scenama.

- Kada se budemo vratili na našu scenu, ostaće da rešimo samo problem ulaska dece sa invaliditetom u pozorišne prostorije. Prvo smo planirali da u zgradi na posebnom montažnom objektu bude ugrađen lift za mališane u invalidskim kolicima. Lokalna vlast je to odbila, smatrajući da bi na taj način bio pokvaren izgled zaštićenog objekta. Znači, treba naći drugo rešenje - kaže Vujevićeva.

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1018
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.