Komentara: 0
Pregleda: 1670

Za Mađarsku i preko Bajmoka i Đale

23.01.2009. u 14:18h

Tokom ove godine prema Mađarskoj će postojati četiri međudržavna granična prelaza, saopštio je državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidićjuče u Subotici. Pored većpostojećih Horgoša i Kelebije, dosadašnji lokalni granični prelazi Bajmok i Đala će dobiti viši rang. U planu je takođe da se u budućnosti otvori i granični prelaz kod Bačkih Vinograda.

Na sastanku Đidića sa gradonačelnikom Sašom Vučunićem dogovoreno je i da se blizu graničnog prelaza Kelebija izgradi novi terminal, čemu će prethoditi razmena pet hektara zemljišta između Uprava carine i lokalne samouprave u Subotici.

Na taj način se želi rešiti pitanje plaćanja ležarine. Naime, prema carinskim propisima Evropske unije ležarina na pograničnim terminalima trebalo bi da bude besplatna, dok se kod nas, tačnije na graničnom prelazu Kelebija za kamione koji ulaze i izlaze iz naše zemlje plaća ležarina u iznosu od 700 dinara.

Na istom sastanku je postignut i dogovor da se obezbedi nova lokacija za slobodnu zonu, što bi otvorilo prostor i za nova radna mesta. Kako je novinarima saopšteno, Subotica planira otvaranje čak deset novih slobodnih zona, a lokalna samouprava će se pobrinuti da se investitorima obezbede posebne beneficije.

Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1670
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.