Komentara: 22
Pregleda: 1958

Za kulturu iz budžeta izdvojeno 560 miliona više nego 2023. godine

12.01.2024. u 11:35h
Izvor: Subotica.com
Za razvoj kulture i informisanja iz ovogodišnjeg gradskog budžeta opredeljeno je 2,4 milijarde dinara, što je za oko 560 miliona više nego protekle godine. Osim ustanova kulture čiji je osnivač Grad, na podršku i ove godine mogu računati udruženja koja se bave kulturom, kao i slobodni umetnici.
Za kulturu iz budžeta izdvojeno 560 miliona više nego 2023. godine

Ova sredstva namenjena su za funkcionisanje lokalnih ustanova, udruženja, za slobodne umetnike, nepredviđene programe u kulturi, investiciona ulaganja, potom za programe fondacija "Danilo Kiš" i "Subotička Sinagoga" i za Konkurs u oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva koji će biti raspisan do kraja meseca.

Za funkcionisanje lokalnih ustanova kulture predviđeno je oko 512 miliona dinara, dok je za jačanje kulturne produkcije i umetničkog stvaralaštva namenjeno nešto više od 92 miliona. Za unapređenje sistema očuvanja i predstavljanja kulturno-istorijskog nasleđa izdvojeno je 3,5 miliona dinara. Sredstva u iznosu od 1,7 milijardi biće utrošena za nastavak radova na zgradi Narodnog pozorišta, a ovaj novac zajednički su obezbedili Ministarstvo kulture, APV i Grad Subotica - objašnjava član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja i kulture, Milanka Kostić i dodaje da su opredeljena i sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju objekta Gradske biblioteke, za sanaciju Doma kulture u Višnjevcu, kao i za nastavak radova na postavljanju zaštitne ograde oko Zoo vrta - Osim što izdvajamo sredstva za rad ustanova kulture čiji je osnivač Grad Subotica, tokom cele godine se trudimo da putem sufinansiranja ili finansiranja po konkursu, delatnosti ili preko nepredviđenih rashoda budemo podrška kulturnim delatnicima i udruženjima, jer svi oni daju veliki doprinos u razvoju i unapređenju kulture u našem gradu. Pružamo podršku mladima i drugim talentovanim umetničkim stvaraocima kojima je potrebna podrška za realizaciju kulturnih sadržaja. Mnogi od njih su vrhunski umetnici i ostvaruju zapažene rezultate. Oni su promoteri našeg grada u zemlji, regionu, ali i širom sveta i na to smo ponosni i posebno zahvalni.

Za kulturu iz budžeta izdvojeno 560 miliona više nego 2023. godineZa konkurse u oblasti kulture u tekućoj godini izdvojeno je ukupno 52 miliona dinara.

Prošle godine, putem Konkursa u kulturi podržano je više od 240 različitih programa i projekata koji doprinose raznolikosti kulturne ponude u gradu, kao i manifestacije i programi koji neguju kulturu, tradiciju i običaje nacionalnih zajednica, ali i drugih koji imaju međunarodni karakter kao što su Festival evropskog filma Palić, Međunarodni festival pozorišta za decu, Interetno festival, Dezire, Summer3p i drugi - dodaje Kostić - Putem konkursa su podržani i brojni muzički događaji na kojima nastupaju istaknuti umetnici, a koji popularizuju i približavaju klasičnu muziku publici, kao i mladi neafirmisani umetnici. 

Za kulturu iz budžeta izdvojeno 560 miliona više nego 2023. godineZavršetak radova na rekonstrukciji Narodnog pozorišta je najznačajniji prioritet iz oblasti kulture, podvlači sagovornica.

- Završetkom radova na Narodnom pozorištu stvoriće se uslovi da se u jednom od najlepših objekata u kulturi u našoj zemlji organizuju različiti kulturni programi, predstave, muzičko-scenski događaji, koncerti vrhunskih svetskih i domaćih umetnika, orkestara i izvođača, potom baletske predstave i drugi sadržaji koji će obogatiti kulturni život u gradu i doprineti da se Subotica još bolje pozicionira na kulturnoj mapi kako u zemlji tako i u regionu - priča Kostić - Nastojaćemo u budućnosti da pratimo i podržavamo nove ideje kulturnog razvoja. Jedna od tih novijih aktivnosti je i postavljanje digitalne platforme na web-prezentaciji lokalne samouprave Grada, gde su na jednom mestu prikazana pokretna i nepokretna kulturna dobra, nematerijalno kulturno nasleđe, ustanove kulture i udruženja čija je oblast delovanja u kulturi, putem virtuelnih trodimenzionalnih tura, fotografija i kratkih članaka na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u Gradu Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 2 nedelje
Komentara: 22
Pregleda: 1958
Povezane teme

budžet grada subotice

kultura

gradsko veće

milanka kostić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.