Komentara: 1
Pregleda: 1672

Za bebe je majčino mleko najkvalitetniji i po sastavu najbolji vid ishrane

03.08.2023. u 11:12h
Izvor: Subotica.com
Iako je globalni trend dojenja u konstantnom padu, i sve manje novorođenčadi u svetu hrani se isključivo majčinim mlekom, iz subotičkog Doma zdravlja poručuju da su zadovoljni situacijom,a to je da se 72 procenta Subotičanki drži zlatnog standarda ishrane - doji svoje dete.
Za bebe je majčino mleko najkvalitetniji i po sastavu najbolji vid ishrane

Dojenje svakom detetu pruža najbolji mogući početak života. Obezbeđuje zdravstvenu, nutritivnu i emocionalnu korist i deci i majkama. Iako je dojenje prirodan proces, to nije uvek lako. Majkama je potrebna podrška – kako za početak, tako i za održavanje dojenja.

 - Verujem da je stav svih majki da je za njih veliki benefit što duže dojiti, nakon što se laktacija uspostavi. Majčino mleko je broj 1, zlatni standard ishrane za novorođenče. U Srbiji oko 60 procenata žena doji svoju bebu, dok je Subotica iznad tog proseka. Najveći broj žena koje uspostave laktaciju doje do 6 i više meseci. Posle 6 meseci se to smanji jer se uvodi nemlečna ishrana, a najveći broj majki prekida kada je beba stara oko godinu dana, odnosno kada se vraća na posao. Zato je ove godine akcenat na tome - da ukaže na značaj dojenja na poslu i uz posao - kaže Ksenija Vujković Lamić, patronažna sestra u Domu zdravlja. 

Za bebe je majčino mleko najkvalitetniji i po sastavu najbolji vid ishrane

Ono što je bitno naglasiti jeste da gotovo svaka majka može da doji dete, da je njeno mleko dovoljno kvalitetno i da ga ima u dovoljnoj količini. 

- Svaka majka ima mleka, svaka majka može da doji, izuzev slučajeva gde medicinski nije moguće uspostaviti laktaciju. Prvi korak je ostavarivanje prvog kotakta u bolnici, idealno je da to bdue u prva dva sata bebinog života, onda se tokom pvih mesec dana uspostavlja laktacija, a anakon ovog perioda, dojenje je i na majčino i na bebino zadovoljstvo. Bitno je pronaći dobar položaj, a majka uvek ima dovoljno mleka - koliko beba traži mleka toliko će se stvari, to je ta povratna sprega. Kolika je potražnja, tolika je i produkcija, to se već vremenom uspostavi - dodaje ona. 

Za bebe je majčino mleko najkvalitetniji i po sastavu najbolji vid ishranePrve nedelje avgusta obeležava se Svetska nedelja dojenja, kada se dodatno ističu benefiti koje dojenje ima i za majku i za bebu.

- Sastav majčinog mleka se prilagođava individualnim potrebama deteta i pruža optimalan odnos hranljivih materija za pravilan rast i razvoj. Lakše se vari nego adaptirano mleko, a samo dojenje smiruje bebu i pruža joj osećaj sigurnosti. Dokazano je da dojena deca ređe oboljevaju od određenih bolesti. Dojenje i majci donosi brojne benefite. Ono podstiče kontrakcije materice posle porođaja, smanjuje postporođajno krvarenje i rizik od anemije. Smanjuje rizik od postporođajne depresije - kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnik Centra za promociju zdravlja. 

Za bebe je majčino mleko najkvalitetniji i po sastavu najbolji vid ishrane

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1672
Povezane teme

nada kosić bibić

ksenija vujković lamić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.