Komentara: 2
Pregleda: 11959
Video
Foto

XII Festival mlade rakije u Ljutovu oborio rekorde

11.11.2019. u 09:30h > 14:59
Izvor: Subotica.com
Festival mlade rakije u Ljutovu, 12. po redu, oborio je evropski rekord u broju predatih uzoraka – čak 120 takmičara predalo je 354 uzorka ovogodišnje rakije od kajsije, šljive, jabuke, dunje, kruške, komovice, višnje, duda i rakije od meda... Najviše uzorkača, čak 94 stiglo je od rakije od kajsije, što je takođe rekord.
XII Festival mlade rakije u Ljutovu oborio rekorde

Ovogodišnji Memorijal "Blaško Kopilović", na porodičnom gazdinstvu u Ljutovu, okupio je i više od 3.000 posetilaca svih generacija koji su uživali u dobroj atmosferi i naravno, vrhunskoj "kapljici".

Za najbolju rakiju ovogodišnjeg Festivala proglašena je šljivovica Slobodana Senića iz Rače kragujevačke, koja je osvojila prvo i drugo mesto, dok je treća nagrada pripala destileriji Stanišić, za jabukovaču.

XII Festival mlade rakije u Ljutovu oborio rekorde

- Porodično se bavimo proizvodnjom rakije već decenijama, otac je kazane i znanje nasledio od svog oca i dede. Tradicionalno pravimo staru vrstu šljive, a poslednjih godina imamo i mlade zasade dunje - kaže Dušan Senić, sin prvonagrađenog. - Drago nam je što smo ovde prvi put, sjajna je atmosfera. Ovogodišnja rakija je dobra, bilo je dosta sunčanih dana te je voće imalo dosta šećera, što se može i videti po izloženom.

Po prvi put ljubitelji žestine mogli su da pribaju domaći džin kao i rakije od banana, crne ribizle, kukuruza i zove.

XII Festival mlade rakije u Ljutovu oborio rekorde

XII Festival mlade rakije u Ljutovu oborio rekorde

Žiri je ocenjivao miris, ukus, bistrinu, boju i tipičnost rakija te je najbolju kajsiju predao Saša Kopilović, najbolju jabuku, višnju i jagodu ima destilerija Stanišić, šljivu i dunju Slobodan Senić, krušku Dragan Grbić, viljamovku Ivan Piuković, a breskvu Josip Dobo.

- Oboren je rekord i po broju izlagača i po broju prijava i nekoliko dana pre isteka roka morali smo da obustavimo prijavljivanje, jer bi imali više od 500 uzoraka, a žiri nije u mogućnosti da toliki broj uzoraka obradi za dva i po dana. Tako da će iduće godine biti drugačije predispozicije i uslovi prijave – istakao je organizator Saša KopilovićKada smo pre 12 godina počinjali bilo nas je svega desetak, nismo ni slutili da će festival dostići ovolike razmere.

Izvor: Subotica.com
XII Festival mlade rakije XII Festival mlade rakije XII Festival mlade rakije XII Festival mlade rakije XII Festival mlade rakije XII Festival mlade rakije XII Festival mlade rakije XII Festival mlade rakije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 11959
Povezane teme

festival mlade rakije ljutovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.