• Pregleda: 2922

Vučković: OISŠ "Žarko Zrenjanin" raspolaže sa gotovo svim profilima defektološkog stručnog kadra

Od ove školske godine OISŠ "Žarko Zrenjanin" raspolaže sa gotovo svim profilima defektološkog stručnog kadra, poručuje direktorka škole Dragana Vučković. Ona napominje i da se svake godine trude da uslovi u kojima đaci pohađaju nastavu budu na što višem nivou.
Vučković: OISŠ "Žarko Zrenjanin" raspolaže sa gotovo svim profilima defektološkog stručnog kadra

Iz OISŠ "Žarko Zrenjanin" navode da su defektolozi gotovo svih profila i ove godine spremno dočekali početak škole, te da su odeljenja mala kako bi se đacima omogućila što kvalitetnija nastava. Takođe, deci su, pored nastavnih aktivnosti, omogućeni i individualni tretmani, a uskoro će škola dobiti i tiflologa.

- Očekujem da nam uskoro dođe tiflolog, jer imamo jednu trećinu đaka koja imaju smetnje sa vidom, tako da se radujem da ćemo moći i ovaj problem da rešimo na stručan način u našoj sredini. Svi diplomirani defektolozi rade u osnovnoj školi, u srednjoj su nam inženjeri ili majstori, u zavisnosti od profila struke. Pored vaspitno-obrazovnog rada u nastavi, imamo i individualne tretmane, koje pohađaju gotovo svi učenici naše osnovne škole - rekla je Dragana Vučković,  direktorka OISŠ "Žarko Zrenjanin". 

Ukupno 109 đaka raspoređeno je u 23 odeljenja u osnovnoj školi, dok srednju školu pohađa 59 učenika, a od ove školske godine otvoren je i novi smer Pomoćnik knjigovesca. Iz škole poručuju da je u osnovnu školu upisano oko 10 novih učenika, i dodaju da su upisi još uvek u toku.

- Prilagođavanje teče u najboljem smeru, zbog toga što imamo visoko kvalifikovani kadar u školi, koji zahvaljujući dugogodišnjem radu i iskustvu, zna kako da radi sa decom. Ono što bih hteo da napomenem, jeste da nama upis u školu traje tokom celog prvog kvartala, odnosno septembar i oktobar, tako da je naša škola otvorena za upis novih đaka - rekao je Miodrag Stankov, pomoćnik direktorke.

Socijalni radnik u OISŠ "Žarko Zrenjanin", Momčilo Cvijetić, podseća da brojne nevladine organizacije i pojedinci svake godine, putem donacija, pomažu đacima. Takođe, podršku učenicima i školi pruža i lokalna samouprava koja je, i ove godine, deci iz socijalno ugroženih porodica omogućila besplatnu užinu, a za sve učenike su obezbeđene i besplatne mesečne karte.

- Gradska uprava, osim što obezbeđuje novčana sredstva za užinu 70 učenika, obezbeđuje i besplatne mesečne karte za sve učenike osnovne i srednje škole, bez obzira na udeljenost od škole do kuće. Takođe, imamo 40 učenika koji ne mogu sami da dolaze u školu, već u pratnji roditelja ili pratilaca, i oni isto dobijaju besplatnu mesečnu kartu.

OISŠ „Žarko Zrenjanin“ otvorila je vrata i za sve roditelje i staratelje dece sa smetnjama koja ne pohađaju ovu školu, stručnjaci su zaduženi za razgovor sa njima kao i za pružanje podrške. Takođe, deci iz drugih vaspitnih ustanova su omogućene i usluge logopeda. Uslovi u OISŠ „Žarko Zrenjanin“ su izuzetno dobri, ali kako bi oni bili idealni nedostaje lift koji bi omogućio i slabije pokretnim đacima da nastavu pohađaju u učionicama na spratu, a neophodno je urediti i dvorište, zaključuje direktorka Dragana Vučković.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.