Komentara: 13
Pregleda: 3674

Vučinić: "Naša priča nije najslađa, ali su naša dela najkonkretnija"

12.04.2012. u 17:39h
Izvor: SuMedija
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini na predstojećim izborima nastupiće u koaliciji sa Demokratskom strankom na svim nivoima, a prve dve konvencije ove dve stranke održane su u Starom Žedniku i Đurđinu.
Vučinić: "Naša priča nije najslađa, ali su naša dela najkonkretnija"

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini na lokalnim izborima u Subotici nastupa u koaliciji "Izbor za bolji život – Boris Tadić", zajedno sa Demokratskom strankom i Socijaledmokratskom partijom Srbije.

DSHV po treći put nastupa u koaliciji sa DS-om, a rukovodstvo ove stranke ocenjuje da je DS njihov "nastabilniji partner i garant ostvarenja zajedničkih planova i ciljeva".

U svom obraćanju okupljenim građanima Starog Žednika i Đurđina, predsednik DSHV-a Petar Kuntić podsetio je na istorijat borbe ove političke organizacije za bolji položaj Hrvata u Srbiji, i predočio građanima zbog čega ponovo treba da daju podršku kolaiciji "Izbor za bolji život – Boris Tadić"

- DSHV ove godine slavi 22 godine postojanja, i predstavlja jednu od najdugovečnijih manjinskih stranaka u Srbiji. Po masovnosti, ulozi u društvu i političkom životu može se porediti sa predstavnicima najvećih maniina u Srbiji – Bošnjacima, Mađarima i Albancima. Od oktobarskih promena promenio se i odnosa prema Hrvatima i njihovom položaju u društvenom i političkom životu. Tako je od 2007. DSHV prisutan u republičkom parlamentu. Na poslednjim predsedničkim izborima Hrvati su bili bili jezičak na vagi za pobedu Borisa Tadića nad, tada radikalskim kandidatom, Tomislavom Nikolićem – gde je tada Tadić osvojio 78% glasova, a slična situacija bila je i na parlamentarnim izborima. DSHV je svojim vezama doprineo normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije nakon rata. DSHV je osnovan kako bi Hrvatima omogućio bolji status u skladu sa svim tekovimanama jednog demokratskog društva. O tome svedoči i osnivanje hrvatskih medija i ustanova, kao i nastava na hrvatskom jeziku u školama. Kao proevropski i prodemokratski orijentisana stranka, DSHV se uključio u pobedničku koaliciju "Izbor za bolji život – Boris Tadić". Ovo je prvi put da DSHV na svim nivoima ulazi u koalicije. Bez sigurnosti nema novih radnih mesta i povećanja penzija, razvoja poljoprivrede. Potrebna nam je stabilna demokratija, što znači bolji život svih građana, a to jedino može ostvariti ova koalicija. Želimo da u tome učestvujemo, čuvajući svoj identitet. Zašto ponovo glasati za ovu koaliciju: Dobijanje statusa kanditada za EU i skori početak pregovora donosi stabilnost koju očekuju ino ulagači, kao i domaći. Svih 145 opština u Srbiji želi nove investicije. Pre samo nekoliko godina Subotica je bila prolazna stanica investicija ka Inđiji, Pazovi, Pećincima, Šimanovcima. Pre dve godine napravljen je zaokret, a za dve i po godine napravljeno je čudo, a od 145 opština Subotica je sada na prvom mestu. Zašto? Nudimo više i imamo prave ljude na pravim mestima. Potvrda za to jeste izjava nemačke kancelarke Angele Merkel da je Subotica najbolje mesto u Srbiji za nemački kapital. Što se manjinskih prava tiče, u prethodne četiri godine usvojen je Zakon o nacionalnim zakonima nacionalnih manjina. Sada su svima puna usta manjina. Nemojte im verovati. Ja sam dugo u politici, sećam se i "sendviča", ne mojte im verovati – rekao je Kuntić.

Kandidat kolacije "Izbor za bolju Vojvodinu – Bojan Pajtić na izborima za poslanike Skupštine Vojvodine po većinskom sistemu, na izbornoj jedinici "Subotica II" je Daniel Kovačić.

On je u obraćanju građanima ova dva subotička naselja rekao da "moraju još jednom da pokažu zbog čega je ova koalicija najbolja opcija i za Suboticu i za Žednik i Đurđin".

- Nakon četiri godine, 12 sela u Subotici ima gas, telefon, ADSL, IPTV - moderna tehnologija nalazi se na dohvat ruke na salašima. U protekle četiri godine donet je i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji je manjina omogućio da u sferi kulture i obrazovanja ostvare svoja prava. Ministarstvo poljoprivrede predložilo je, a Skupština usvojila 31 nov zakon. Jedan od najvažnijih jeste Zakon o zemljištu kojim je omogućeno poljoprivrednicima da gazduju državnim zemljištem i da na licitacijama pobeđuju velike kombninate i preduzeća. Sredstvima od tog zakupa uređuju se atarski putevi. Tako su počeli radovi na Kočandi, kao i na putu između Mišićeva i Skendereva. Za naredne četiri godine naš zadatak je da stvoprimo uslove za otkup i plasman voća i povrća na teritoriji Grada. Cilj nam je da obezbedimo uslove za otvaranje pogona prerađivačke industrije, za preradu mesa, voća i povrća. Sada smo svedoci da se prikupljaju peticije da spas "Medoprodukta", "29. novembra", a prikupljaju ih isti oni koji su uništili i "Medoprodukt" i "29. novembar". Posla se ne bojimo, znamo i umemo. Molim da na biralištima dobro razmislite ko je taj ko može da vam pruži sigurniju i izvesniju budućnost i ko je taj ko može da vam pozove u bolje sutra – rekao je Kovačić.

Obraćajući se okupljenima, zamenik predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke u Subotici Saša Vučinić je naglasio da su mukotrpan rad i očuvanje tradicije jedini garant budućnosti.

- Naša najveća razlika u odnosu na druge liste je to da znamo šta želimo i znamo šta smo uradili. I ne odustajemo od toga. A neki drugi između dva opoziciona ciklusa prođu put od politike granica "Karlovac – Karlobag – Virovitica" do politike evropskih integracija i Brisela. Naša lista traži poverenje, traži mandat da nastavi ono što je uradila. Nasledili smo 0 kvadratnih metara građevinskog zemljišta. Prethodne vlasti bez akcije gledali su kako propada simbol privrede SFRJ sredinom 80ih - "29. novembar", "Agrokombinat", "Zorka"..., firme koje su tiho nestajale, ili prelazile u vlasništvo njima bliskih lica. Oni se sada pitaju "Šta to bi?". Pa bi ono staro pravilo – kako sejete, tako i žanjete. Preuzeli smo dogovornost za razvoj takvog grada 2008. godine. Subotica četiri godine kasnije ima dva miliona kvadrata građevinskog zemljišta. Subotica je grad koji je dobio brojna priznanja, a poslednje i najvrednije jeste priznanje da je Subotica među 10 najatraktivnijih gradova u Evropi za privlačenje investitora. Međutim, naše najveće priznanje jeste da imate jedan "Simens" koji radi i dograđuje, "Norma grupu" koja radi, "Kontinetnal" koji gradi, gradilišta u Malom Bajmoku koja će biti novi ponos Srbije. To je bio naš jedini put na ostvarenju cilja, da ljudi mogu da rade i zarade za sebe i svoju porodicu. Drugi optužuju aktuelnu vlast za ono što nije dovršeno, a zaboravljaju da su u prethodnih godinu, dve, pet, ili desetinama godina pričali o ipsilon kraku, bazenu, Pozorištu, Paliću... Dalje od priče nisu odmakli, Od svih političara, možda naša priča nije najslađa, ali su naša dela najkonkretnija. Ova demokratska koalicija odneće udedljivu pobedu, a naši rezultati do 2016. godine biće još ubedljiviji nego u periodu od 2008. do 2012. - rekao je Vučinić.

Predsednik Mesnog odbora DSHV-a u Starom Žedniku Mirko Ostrogonac istakao je obraćajući se okupljenima da je pred ovom koalicijom ozbiljan i odgovoran zadatak – ponoviti izborni rezultat od pre četiri godine.

- U Žedniku su DS, DSHV i SDPS dobili poverenje sugrađana na proteklim izborima za Skupštinu mesne zajednice, ali i ostale stranke deluju u radu, tako da opozicija ne postoji. Za protekle četiri godine, napravljeni su veliki koraci na polju izgradnje infrastrukture – grade se putevi, održavaju trotoari, postavlja rasveta, uvodi gas, urađen je novi prostorni plan sela, planovi za industrijsku zonu i prečistač. Na polju društvenih aktivnosti takođe ne zaostajemo. Naši mladi u stonom tenisu, fudbalu i šahu imaju dobre uslove i ostvaruju zapažene rezultate u svim takmičenjima. Pored toga, imamo i bogat kulturni život – priređuju se izložbe, koncerti, folklorne manifestacije. Pored svega navedenog, DSHV je finansirao i izgradnju rampe za invalide na ulazu u Crkvu povodom 100 godišnjice njene izgradnje. To ne znači da su svi problemi rešeni. U naredne četiri godine pred nama je zadatak raditi još više i brže na razvoju sela. Drago nam je da svako želi dati svoj doprinos. A posebno nam je drago da su kandidati iz našeg sela za odbornike u lokalnom parlamentu mladi - Kristina Vukov i Martina Ostrogonac. Uključivanje mladih garantuje budućnost sela – rekao je Ostrogonac.

DSHV postoji od 1990 godine u Srbiji, sa sedištem u Subotici. Predstavlja jednu od najreprezentativnijih političkih predstavnika Hrvata u Srbiji. Koalicioni je partner Demokratske stranke na svim nivoima vlasti. Predstavlja jedinu hrvatsku parlamentarnu stranku u Srbiji.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 nedelju
Komentara: 13
Pregleda: 3674
Povezane teme

demokratska stranka Subotica

DS Subotica

demokratski savez hrvata u vojvodini

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.