• Pregleda: 4671

Vučinić: Koalicione šanse i rezerve

Vučinić: Koalicione šanse i rezerve

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić iz redova Demokratske stranke ocenio je da Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara imaju najveće šanse da vode taj grad nakon sledećih izbora i da bi izborna baza obe strane u vlsti želela da vidi tu koaliciju. – Neophodna je zdrava komunikacija, u kojoj se ne radi o prepirkama za javna preduzeća, nego o radu. Ove dve stranke imaju najveće šanse da vode ovaj grad. Ukoliko će cilj biti, kao što je to bilo 2008. da se Saša Vučinić i vlast DS-a slomi da bi mogli da pobede u izborima 2012. onda ništa dobro ne prognoziram ni za sada. Ja sam morao nešto da uradim, da prikažem rezultate, a ne da čekam da budem likvidiran. Činjenica je da bi izborna baza obe strane u vlasti volela da vidi ovu koaliciju i verovatno će i 2016. ove dve stranke morati da sednu za sto. Čini mi se da je komunikacija danas – jer protekle su dve godine od raskida – mnogo bolja, nego što je bila tada – rekao je Vučinić u intervjuu za „Mađar so“.

Vučinić smatra da će nakon izbora DS i SVM biti prinuđene da sednu za isti sto, ali „moje najnovije iskustvo u Bajmoku nažalost ne obećaje ništa dobro“. – Činjenica je da su naše frustracije prilično složene: mi smo napeti zbog toga što su nam dve godine prošle u rešavanju unutarkoalicione krize, a da tema nije bio razvoj grada, dakle, nismo mogli da radimo sa takvim entuzijazmom sa kojim smo želeli jer su nas stalno sprečavali. Razumem, međutim i povređenost SVM-a, jer smo ih na neki način istisnuli iz vlasti i tako su postali opozicija. Ako ovome i ne dodamo lične netrpeljivosti, već i onda imamo težak zadatak, ali ću ja učiniti sve kako bi došlo do ove komunikacije – kazao je Vučinić.

Subotički gradonačelnik ocenio je, takođe, i da je „raskid“ DS-a i SVM-a pozitivno uticao na grad. – Jednostavno je štetno ukoliko između najjačih stranaka nema konsenzusa. To nije zdravo ni za jednu sredinu , a u multukulturnoj sredini naročito nije. Najveća stranka koja predstavlja manjinu svakako treba da bude prisutna u vlasti. Ali, to je pozitivno samo ukoliko ona o ključnim pitanjima može da se sporazume sa ostalim vladajućim strankama. Ukoliko do toga ne dođe, ne treba po svaku cenu održavati ovaj odnos. Nipošto ne mislim da vlast znači da neprestano ističemo ko je kakve nacionalnosti, a da u međuvremenu zaboravimo da pomenemo da smo i dalje siromašni – rekao je Vučinić, navodeći da je do partnerstva SVM-a i DS-a dovela demokratizacija društva, ali da sa stanovišta ekonomske i infrastrukturne budućnosti grada razmišljanja nisu bila ista.

Izvor: Magyar Szó

povezane teme

45
Always Ultra Odgovori
Ja ne znam sta da mislim trenutno ! Da li se radi o nepotrebnoj kurtoaziji ili izjava nije dobro prenesena ??
Secam se vremena "saradnje" VMS i DS i podsecam da grad nikada nije bio u vecoj agoniji i mizeriji nego tada ! Desavanja su se svodila na ucene i ultimatume VMS-a i njihovu grabez za direktorskim foteljama iz kojih su temeljno unistili sve ustanove.
Dakle, pitam se da li je moguce da DS zeli obnovu opisane "saradnje" ili se nada da je grabezljivac promenio jelovnik?? Iskreno, mene ova izjava jako uznemirava i bojim se da samo moze odvratiti potencijalne glasace od DS-a !
Sanda Odgovori
Jedan mudar i objektivan pogled na stvari. Nadam se da će SVM konačno doći sebi i sa prvog mesta na listi ciljeva skinuti opsrtkciju razvoja grada.
tiki Odgovori
Svako ko iole prati politiku u ovom gradu i ima dobro pamcenje se seca kako je svaki razgovor sa VMSZ-om bio nemoguc. Iako su bili ubedljivo porazeni, zahtevali su gradonacelnika i veliku vecinu vlasti u ovom gradu. Tuzno je to sto je ta stranka blokirala grad skoro 2 godine, samo zarad ostvarivanja svojih politickih ciljeva.
krle Odgovori
kada ce izbori da izgubite i da *** cenzurisano ***.sve ste unistili i rasprodali!!!
Dragan Odgovori
Ono što je gradonačelnik dobro istakao je da je grad definitivno osetio boljitak nakon silaska SVM-a sa vlasti. Saradnja sa strankom koja predstavlja najveću nacionalnumanjinu u gradu je svakako dobrodosla, moza cak i neophodna, ali na i po cenu njihovog blokiranja razvoja grada, a u svrhu njiove politicke promocije.
Milenko Odgovori
SVM je 2008. bio opozicija u vlasti, koristili su benefite koje vlast nosi, ali su izbegavali odgovornost. Tada se sa njima nije moglo saradjivati. Nadam se da ce do izbora nesto ra se promeni u glavama navish funkcionera SVM-a
@krle Odgovori
Kratko pamceje je osnovni problem našeg naroda. Nemoj zabooraviti da je Pastor bio presednik Komisije koja učestovala u prodaji Severa...a SVM je vukao konce i u svim ostalim radskim rovatizacijama.
Diplomata Odgovori
Diplomatski, realan pogled na stvari. Bez talasanja. Upravo ono što je našoj zemlji i gradu potrebno.
angela Odgovori
Bilo bi zaista lepo kada cilj SVM-a ne bi bila opstukcija. Međutim, 2008. se pokazalo da su ipak spremni žrtvovati interese ovog grada (pa i Mađara u njemu) zarad svojih stranačkih ciljeva. Ako se to promeni, ja bi ih rado video u koaliciji sa DS-om.
danilo Odgovori
covek nema srama---pa pogledaj dokle ste nas doveli i jos imas obraza i volje da zelis da ostanes na vlasti
Milica Odgovori
Baš ovako i treba da se radi! Svaka čast gradonačelniče, to je prava politika, savremena!
Dragan Odgovori
Koliko se ja razumem u politiku, covek ih je uljudno zamolio da sacekaju 2016.godinu :)
Na diplomatski nacin i uz zaljenje :)
Lesi Odgovori
Da smo osetili poboljsanje kada je SVM otisao sa vlasti jesmo i to moze da se oseti... E sada bice tesko ali nadamo se najboljim sihodima...
Petra Odgovori
Subotica je pod rukovodstvom ovog coveka jedna od lokalnih samouprava koja je u poslednjih par godina najvise napredovala u Srbiji. Ko god se malo "setao" juzno od Dunava, vam to moze potvrditi.
Član51406 Odgovori
Ха!Мене то абсолутно није изненадио као мог друга Алвејса.Како ја видим да је ДС прокужио да не сме кренути сам на изборе.Значи,морају у коалицију пре избора макар и са самим ђаволом..А рачуница сама о себи говори;ако није ВМС(стари крим ортаци),онда би требали да плачу,мољакају чак на четири рамена:ДСС,СПС,ЛСВ и СДПС.Све за власт!Понос,паре,фотеље.
Али ДС немај проблема само на локалном нивоу,већ и на републичком;Зоран Живковић(председник странке у време Зорана Ђинђића) је посебно критиковао страначко руководство који је погрешном политиком створило услове живота које се може поредити са онима из времена Милошевића.Поред тога је још најавио да ће покушати да формира унутрашњу опозицију.А зна се да таква формација увек доведе до разцепања странке.
Jovan Odgovori
Pametno receno, ipak 30% stanovnistva Subotice su Madjarske nacionalnosti i bilo bi lepo da i oni (SVM )imaju svoje prestavnike u vlasti, ali samo pod uslovom da misle i ostalih 70% gradjana subotice a ne samo o tih 30%.
Meni je sasvim jasno da 99.9% njihovog birackog tela cine glasaci madjarske nacionalnosti, ali isto tako moraju da budu realni i a znaju da su u bliskoj buducnosti male sanse da ce se nacionalna struktura menja u njihovu korist, pa bi bilo lepo da se okrenu i glasacima drugih nacionalnosti.
E sad treba proceniti koliko su oni spremni da se menjaju :)
Somborac Odgovori
Kamo sreće da i mi u našem gradu imamo toliko rezultata, tj. da je lokalna samouprava toliko uradila... Kao da nas ne deli samo 60 kilometara.
BAĆO Odgovori
Jadno da jadnije ne može biti!!!
(šta će te vi kukavci jedni koji ste sve ovo vreme pljuvali po svm -u i po Pastoru)
Sad vam BAĆO kaže: pogledajte se u ogledalo i videćete magarce!!!
A šta ćete sa onim parazitima iz dss-a?dobro njima bilo dobro vama i na kraju nikom ništa!
DSS glasac Odgovori
A jel se Vi sada takmičite sa Tomom Nikolićem ko će mađarima sočnije lizati ili šta .... ?!?!?!
S Odgovori
Hahahahaha.Jasni ste kao beo dan.Uradili ste analize i uvideli da ste pukli u Subotici.Sada vas je strah od koalicije SVM i SNS i mozda jos nekom strankom i sada bi bilo dobro opet sa Madjarima.Samo da ostanete na vlasti.Kako vas nije sramota govoriti u istom intervjuu da je SVM kriv za zastoj u gradu,ali eto vi bi opet sa njima.Pakujte polako kofere.I da jos dodam,u vezi javnih preduzeca gde optuzujete Madjare da bi samo funkcije.A sta to molim vas vi radite,osim sto ste napunili gerontoloski centar sa svojim kadrom od spremacice do koje kakvih strucnih praksi.Opstina krcata DS omladinom.Sramite se!!!!
madman Odgovori
Realno, treba pod hitno da se zamene ljudi i politika kod obe stranke, a sadašnjim političarima zna se da im je mesto u Zabeli. toliko o SVM-u i o DS-u. Ja ću inače da glasam za partiju koja ama nema veze sa sadašnjom vladom ni na lokalnom niti na državnom nivuo samo zato da ne biste mogli da mi ukradete glas!
ae Odgovori
Mislim da džaba sada ovo Vučinićevo šlihtanje. Barem ja da sam na mestu SVM ne bih im tek tako posle izbora odsekao veće parče kolača (upravnih odbora i javnih preduzeća) nego što zaslužuju.
Коле Odgovori
Нека хвала, нема ничег доброг од вас, у шта смо се уверили, јесте отворили једну једину фабрику у граду, нпр.? Не. Јесте бар покушали да подигнете стандард живота Суботичана? Не. Тако да, луд је онај који би вас и даље трпео. Нисам члан ниједне партије, не бих ниједној ни дао да води град, али кад већ мора тако бити, сви су бољи од вас.
DSS glasac Odgovori
Izdali ste Sveto Srbsko Kosovo zbog Europe koja vas nikad neće primiti a sada izdajete i bratsku koaliciju srbskog naroda Subotice da bi sačuvali vaše fotelje u gradskoj kući !!!
DSS glasac Odgovori
Srbski građani Subotice više neće glasati za vas !
Jolan Odgovori
Veoma mi se svidja ovo, i mislim da je donekle normalno da ove dve stranke saradjuju. Sa tim sto SVM mora biti svestan svojih limita, a DS svojih obecanja.
DS Glasac Odgovori
SrBsko biračko telo i nemora da glasa za nas, iz prostog razloga što ne postoji :) Srpsko biračko telo, to je već druga priča. Ja za DS glasam upravo iz tog razloga: jer na 1. mestu, nisam ni Srbin, ni Hrvat, ni Mađar, već građanin ovog grada kome nacionalna pripadnost nije bitna i koji ljude ne meri prema tome odakle dolaze!
@Коле Odgovori
Pa pazi... Norma, Kontinental, Svarovski, Calcedonija, Dunker... Postavi to pitanje slede'e godine u ovo vreme.
@DSS glasac Odgovori
Mislim da ne pratis dovoljno politiku. Svako ko bar jednom dnevno procita vesti yna jednu stvar: koalicija izmedju SVM-a i SNS-a je već dogovorena! E sad, ako se to glasacima jednih i drugih svidja...samo izvolite. Tacno vidim Pastora kao gradonacelnika i Gojka kao predsednika Skupstine (sarkazam)
DSS glasac Odgovori
DS Glasac
SrBsko biračko telo i nemora da glasa za nas

Vi se odričete Srbstva i glasovi Srba vam više netrebaju a hoćete da vas podržavaju mađari i da oni glasaju za vas, a bre ???
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.