Komentara: 2
Pregleda: 4552
Foto

Vršnjačkom edukacijom do prevencije nasilničkog ponašanja

24.04.2017. u 17:59h
Izvor: Subotica.com
U osnovnim školama „Sečenji Ištvan“ i „Matko Vuković“ tokom ove nedelje biće realizovan projekat „Prevencija nasilničkog ponašanja“, čiji je cilj prepoznavanje i sprečavanje međuvršnjačkog nasilja. Projekat će realizovati Gradska organizacija Crvenog krsta uz podršku volontera-učenika Srednje medicinske škole.
Vršnjačkom edukacijom do prevencije nasilničkog ponašanja

Kroz vršnjačku edukaciju u okviru projekta „Prevencija nasilničkog ponašanja“ osnovci će učiti o etičim i društvenim normama, a edukacija će biti organizovana kroz radioničarski rad po grupama.

- Program je namenjen prepoznavanju i sprečavanju različitih oblika vršnjačkog nasilja  kako u neposrednoj komunikaciji u svakodnevnom životu, tako i online okruženju. Cilj je da se mladi edukuju, da prepoznaju etičke norme finog ponašanja u svakodnevnom okruženju, da obrate pažnju na slabe, nemoćne, sebe i svoju porodicu, siromašne, obespravljene i društvo u celini. Akcenat je na ponašanju, da učenici kroz rad sa volonterima Crvenog krsta dođu do saznanja kako mogu da postanu bolji ljudi i budu na korist društvu uopšte. Sličan program se realizuje i u zemljama u okruženju - kaže Predrag Milanović, saradnik Gradske organizacije Crvenog krsta i profesor Srednje medicinske škole.

Vršnjačkom edukacijom do prevencije nasilničkog ponašanja

Edukacija će biti organizovana za učenike od prvog do trećeg razreda osnovne škole. Za učenike prvog razreda biće organizovane dve radionice, učenici drugog razreda će imati tri, dok odeljenja trećeg razreda imati četiri radionice u trajanju od po 45 minuta.

- Zahvalna sam kao direktor škole i lokalnoj samoupravi i Crvenom krstu što su odlučili da taj teret borbe protiv vršnjačkog nasilja podele sa nama, jer je činjenica da se vršnjačko nasilje dešava i u školama, ali i na putu od škole do kuće, u društvu, na rođendanima i u bilo kojim drugim situacijama, te smo zbog toga svi, i škole i društvo i organizacije odgovorni da u toj borbi istrajemo. U svojim planovima i programima imamo zacrtane teme koje upućuju na načine sprečavanja vršnjačkog nasilja, ali o ovoj temi nikada nije dovoljno govoriti - kaže Vesna Vajs, direktorka OŠ „Sečenji Ištvan“. 

Realizaciju projekat podržao je i Grad Subotica, a prema rečima članice Gradskog veća zadužene za oblast obrazovanja, Nataše Aleksić plan je da se edukacija od septembra proširi i na druge škole.

Vršnjačkom edukacijom do prevencije nasilničkog ponašanja

- Teme su veoma zanimljive, sve ovo je nastavak jednog lanca. Roditelji jesu prvi lanac onoga što učimo i sa čim dolazimo u školu. Svakako je ovo nastavak toga i zaista se nadam da će biti uspešno. Drago mi je da će se radionice organizovati i na srpskom i na mađarskom jeziku. Nadam se da ćemo od jeseni biti u prilici da edukacija bude organizovana i u drugim školama kako bi stvorili zdravo okruženje - kaže Nataša Aleksić, članica GV zadužena za obrazovanje.

Izvor: Subotica.com
Prezentacija projekta "Prevencija nasilničkog ponašanja" Prezentacija projekta "Prevencija nasilničkog ponašanja" Prezentacija projekta "Prevencija nasilničkog ponašanja" Prezentacija projekta "Prevencija nasilničkog ponašanja" Prezentacija projekta "Prevencija nasilničkog ponašanja" Prezentacija projekta "Prevencija nasilničkog ponašanja" Prezentacija projekta "Prevencija nasilničkog ponašanja" Prezentacija projekta "Prevencija nasilničkog ponašanja"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 dan
Komentara: 2
Pregleda: 4552
Povezane teme

crveni krst

nasilništvo

edukacija

vršnjačko nasilje

nasilničko ponašanje

nataša aleksić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.