Komentara: 2
Pregleda: 7199

Vreme proslava i darivanja - koliko iznosi vaš budžet za božićne i novogodišnje praznike?

30.12.2016. u 14:43h
Izvor: Subotica.com
Sa praznicima obično dolaze i veći troškovi. Vreme uoči novogodišnjih praznika i Božića, period je kada se dinari brže troše u odnosu na ostali deo godine. Recite nam koliko iznosi vaš budžet za božićne i ovogodišnje praznike
Vreme proslava i darivanja - koliko iznosi vaš budžet za božićne i novogodišnje praznike?

Koliko će novca građani Subotice ostaviti ovog decembra u radnjama, buticima i megamarketima zavisi isključivo od kupovne moći i standarda, ali  gotovo je sigurno da je malo onih koji će moći da se „razbacaju“ i ne gledaju na cene.

Na teritoriji Severnobačkog okruga bez posla je trenutno oko 12 hiljada  radno sposobnih  građana, koji su prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

S druge strane, decembarski praznici tradicionalno su nalepši u godini, a pod uticajem potrošačkog zapada i u našoj zemlji je šoping nadvladao smisao praznika, pa će mnogi potrošiti i dinar  koji nemaju kako bi im tih dana bilo lepše, kažu psiholozi.

- Mediji nam iz godine u godinu sve više poručuju  da je vreme novogodišnjih praznika, vreme darivanja tako da su građani pod pritiskom sredine i običaja, prinuđeni da troše više novca. A da li se zbog toga bolje osećaju, to je pitanje?  Možda samo deca i tinejžeri koji još uvek nisu shvatili kako funkcioniše svet odraslih. Oni sa preko 20 godina i koji rade ili žele da rade, kupovinu shvataju kao dodatni pritisak i obavezu. Njima pozitivne emocije donosi samo to saznanje da su nekog usrećili poklonom. Prema jednom istraživanju koji je sprovedeno u Velikoj Britaniji oko 70 datih poklona ili bude bačeno ili dalje nastavlja da cirkuliše, jer retko osoba može da zna šta je ono što bi ta osoba kojoj daruje zaista želela. Savetujem zato da pokloni budu korisni, da ne gledamo na njihovu materijalnu vrednost, to ne mora biti ništa skupo. - kaže psiholog, Dragana Ćupurdija i dodaje - Građani obično imaju prevelika očekivanja od tog 1. januara, trude se da se tog dana sjajno provedu zato obično ne žale koliko će potrošiti na garderobu i izlazak. Trebalo bi da budu realni i da troše prema svojim mogućnostima, da se ne bi posle toga u januaru i februaru loše osećali. Tako i kada prave svečanu trpezu i dočekuju goste, trebalo bi da znaju da nije važno da li imaju 10 kolača na trpezi, najvažnije je da imaju dobro društvo. Želja da se pokažemo drugima da živimo iznad naših mogućnosti  odraz je malograđanstva.

Zanima nas koliko vi planirate da potrošite ovog decembra na poklone, doček i svečanu trpezu. Učestvujte u anketi portala subotica.com i kroz komentar podelite sa nama kakvi su vam planovi za Novu godinu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 7199
Povezane teme

doček nove godine

doček nove 2017. godine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.