Komentara: 10
Pregleda: 4912

Vreme pojačanog korišćenja pirotehnike, nadležni upozoravaju na posledice

27.12.2019. u 11:45h
Izvor: Subotica.com
Proslava božićnih i novogodišnjih praznika, gotovo da je nezamisliva bez upotrebe prskalica, petardi, raketa i vatrometa. Bacanje ovih mini eksplozivnih naprava može da dovede do ozbiljnih povreda, a posebno su osetljive životinje koje prasak doživljavaju kao veliki stres.
Vreme pojačanog korišćenja pirotehnike, nadležni upozoravaju na posledice

Iako naši najmlađi sugrađani koriste prskalice, vatromete i petarde najčešće u svrhu zabave i razonode, dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja, napominje da se pirotehnička sredstava ne mogu svrstati u kategoriju igračaka, te da su zbog njihove nepravilne upotrebe najugroženija upravo deca.

- Gotovo polovina povređenih ima manje od 16 godina, a najviše se povređuju dečaci uzrasta od 10 do 14 godina - kaže dr Dronjak. - Najčešće povrede su opekotine, pre svega lica, prstiju, šake i ručnih zglobova, a nisu retke ni delimične ili potpune amputacije jednog ili više prstiju na rukama. Veoma često dolazi i do povreda očiju, poput opekotina rožnjače ili oštećenja nastalih zapadanjem stranog tela u oko, kao i do oštećenja sluha, odnosno pucanja bubne opne. Uzrok svake druge nastale povrede je neadekvatno rukovanje pirotehničkim sredstvima, tačnije nepridržavanje pisanih uputstava za upotrebu, a neispravna pirotehnička sredstva uzrok su svake treće nastale povrede.

ZBRINJAVANJE - U slučaju nastanka opekotina usled korišćenja pirotehnike, neophodno je pridržavati se nekoliko osnovnih koraka, savetuje dr Verica Dronjak. Najpre je potrebno povređeno mesto ohladiti. Manju opekotinu stavite pod mlaz hladne vode ili preko nje hladne mokre obloge, nikako led. Sa opečene kože nemojte na silu skidati odeću koja se zalepila, već isecite materijal oko rane ili je rasparajte po šavovima. Kod većih opekotina ili bilo kakve opekotine kod beba i male dece, obavezno potražite medicinsku pomoć.

Osim po ljude, upotreba pirotehničkih sredstava može biti opasna i uznemirujuća po životinje i kućne ljubimce, zbog čega iz Udruženja "Anima" savetuju da se u vreme praznika ljubimci izmeste iz dvorišta u unutrašnjost doma, bilo da je to garaža, predsoblje ili neka druga prostorija, te da im se pusti muzika ili pojača televizor, kako bi se zamaskirao zvuk praska.

- Taj zvuk izaziva izuzetan strah kod većine životinja i veliki broj ljubimaca doživi srčani udar tokom novogodišnjih praznika. Kod pasa i mačaka čulo sluha je daleko razvijenije od ljudskog i taj zvuk je mnogo strašniji u njihovim ušima, a uz to ne shvataju šta se dešava. Mi imamo svest, čak iako se na sekund uplašimo, znamo da je to petarda i da nema velike opasnosti, a oni nemaju svest o tome i mogu jako loše da reaguju. Zbog toga ih treba obavezno uneti u kuću, nikako ostavljati u dvorištu, jer u toj panici pokušavaju da pobegnu i često uspeju da pobegnu na ulicu, gde se izlažu novoj opasnosti, a to su automobili - objašnjavaju iz Udruženja "Anima".

Vreme pojačanog korišćenja pirotehnike, nadležni upozoravaju na posledice

Foto: Robert Getel / RAS

Ukoliko se, pak, odlučite da u vreme praznika upotrebljavate pirotehnička sredstva, Policijska uprava u Subotici apeluje da ih ne kupujute od neovlašćenih prodavaca i na mestima koja za to nisu predviđena, kao što su pijace i ulične tezge, već na prodajnim mestima koja su odobrena od strane ovlašćenih organa, da se rukovanje prepusti isključivo punoletnim osobama, tamo gde neće predstavljati opasnost u pogledu povređivanja drugih ili izazivanja požara.

KAZNE - Prema Zakonu o javnom redu i miru, ko paljenjem pirotehničkih sredstava narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novačnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova, a za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja, kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana. Ukoliko se navedeni prekršaji učine u grupi od tri i više lica, zaprećena je kazna zatvora od 30 do 60 dana. Kazni nisu pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, umesto kojih će odgovarati roditelji ili staratelji.

- Podsećamo da je Zakonom o prometu eksplozivnih materija izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima. Takođe, izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova - navodi se u apelu subotičke policije, koja poručujuje da ovlašćena službena lica u Policijskoj upravi u Subotici aktivno sprovode sve mere u skladu sa zakonom kako bi sprečili neovlašćenu prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava. - Napominjemo da će fizička i pravna lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva biti sankcionisana u skladu sa zakonom, kao i da će im pirotehnička sredstva biti oduzeta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 4912

Povezana vest

Povezane teme

Policijska uprava Subotica

novogodišnji praznici

petarde

udruženje anima

pirotehnika

verica dronjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.