Komentara: 11
Pregleda: 7434

Povrede od petardi najčešće kod dece, tokom novogodišnje noći dva maloletnika povređena

07.01.2020. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Samo u toku novogodišnje noći, dve maloletne osobe su povređene usled upotrebe pirotehničkih sredstava. Nadležni savetuju oprez, te apeluju na sugrađane da divlje preprodavce, neispravnu robu i preteranu upotrebu pirotehničkih sredstava prijave policiji.
Povrede od petardi najčešće kod dece, tokom novogodišnje noći dva maloletnika povređena

Kako saznajemo, sedamnaestogodišnji mladić je nekoliko minuta iza ponoći zapalio petardu u dvorištu kuće u kojoj je slavio doček. Petarda je odmah eksplodirala i tom prilikom mu nanela povrede u vidu posekotina i oguljotina po rukama, stomaku i ispod levog oka.

Drugi, dvanaestogodišnji dečak se nalazio u dvorištu porodične kuće, kada je u ponoć ispalio mali vatromet u obliku cevi, ali je nakon kraćeg vremena vatromet eksplodirao i naneo mu povredu dlana ruke u kojoj ga je držao.

Načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Verica Dronjak, objasnila je da su upravo ovo uzrasne kategorije koje najčešće stradaju usled upotrebe pirotehičkih sredstava, te da je uzrok svake druge povrede neadekvatno rukovanje, odnosno nepridržavanje pisanih uputstava za upotrebu, dok su neispravna pirotehnička sredstva uzrok svake treće nastale povrede.

- U slučaju nastanka opekotina usled korišćenja pirotehnike, neophodno je pridržavati se nekoliko osnovnih koraka. Najpre je potrebno povređeno mesto ohladiti. Manju opekotinu stavite pod mlaz hladne vode ili preko nje hladne mokre obloge, nikako led. Sa opečene kože nemojte na silu skidati odeću koja se zalepila, već isecite materijal oko rane ili je rasparajte po šavovima. Kod većih opekotina ili bilo kakve opekotine kod beba i male dece, obavezno potražite medicinsku pomoć - savetuje dr Dronjak.

S obzirom na to da je praznična euforija još uvek u toku, iz Policijske uprave Subotica ponovo apeluju na sugrađane da ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih prodavaca i na mestima koja za to nisu predviđena, kao što su pijace i ulične tezge, te da divlje preprodavce, neispravnu robu i preteranu upotrebu pirotehničkih sredstava mogu, i treba, da prijave na broj telefona 192.

- Podsećamo da je Zakonom o prometu eksplozivnih materija izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima. Takođe, izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova - navodi se u apelu subotičke policije, koja poručuje da aktivno sprovodi sve mere kako bi sprečila neovlašćenu prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava. - Napominjemo da će fizička i pravna lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva biti sankcionisana u skladu sa zakonom, kao i da će im pirotehnička sredstva biti oduzeta.

Za sada nije poznato u koliko slučajeva je tokom poslednje dve sedmice policija izrekla zakonom propisane sankcije, ali izvesno je da od odgovornosti neće moći da se sklone ni roditelji, odnosno staratelji maloletnih lica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 7434

Povezana vest

Povezane teme

Policijska uprava Subotica

dom zdravlja subotica

novogodišnji praznici

petarde

pirotehnička sredstva

pirotehnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.