Komentara: 0
Pregleda: 2716

Vojvođanski simfoničari profesionalci

15.01.2010. u 22:08h
Izvor: Blic
<p>Vojvođanski simfonijski orkestar, koji je pre devet godina u Novom Sadu osnovao maestro Borislav Skenderović okupiv&scaron;i najbolje muzičare kao stađone (sezonski), stigao je do faze prerastanja u profesionalni orkestar. Iza sebe imaju vi&scaron;e od 60 koncerata na kojima su ugostili na desetine renomiranih solista i dirigente iz celog sveta čime su uspeli da vrate Vojvodinu na muzičku mapu Evrope. Uspeli su zahvaljujući velikom entuzijazmu i iskustvu svog - dirigenta.</p>
Vojvođanski simfoničari profesionalci

Pred kraj 2009. godine u subotičkoj Velikoj većnici i u Novom Sadu, pod dirigentskom palicom Berislava Skenderovića, orkestar je održao gala koncerte o kojima se još priča. Subotičani tvrde da im niko do sada nije priredio veličanstveniji susret sa notama, a nastupio je i poznati violinista Stefan Milenković koga zajedno sa dirigentom publika ni posle nekoliko biseva, stojeći i uz ovacije nije želela da pusti sa scene.

- Publika je jedino merilo vrednosti. Zbog njih postojimo i najsretniji sam kada vidim radost i osmeh u publici. Slušanje muzike sa CD-a i uživo ne može se porediti, jer je trenutak lepote i prenesene pozitivne energije doživljen na koncertu jedinstven i neponovljiv. Kada sam predložio osnivanje Vojvođanskih simfoničara bio sam siguran da je stigao pravi trenutak da okupim mlade muzičare i danas više niko ne dovodi u sumnju neophodnost našeg postojanja. Orkestar je dostigao visok nivo muziciranja i zbog toga sam veoma ponosan. Dao sam sebi zavet da će za desetogodišnjicu Vojvođani dobiti profesionalni orkestar koji će biti naš brend i ambasador muzičke kulture i umetnosti sa ovih prostora u svetu - kaže Skenderović.

Jedan od vodećih umetnika muzičkog života Vojvodine, koji je od 2007. do 2009. godine bio i direktor Opere SNP, postdiplomske studije završio je u Minhenu, a karijeru započeo kao dirigent hora u Operi Srpskog narodnog pozorišta i gostujući dirigent Subotičke filharmonije.

Prvi međunarodni angažman Skenderović je dobio u Bavarskoj državnoj operi, a potom je bio prvi dirigent u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Od 1985. do 1991. godine vodio je Simfonijski orkestar RTV Sarajevo, a 1992. godine preuzima dirigentsku palicu Filharmonijskog orkestra Opere Kejptauna gde je pet godina sarađivao sa umetnicima iz celog sveta. Kao gost dirigent nastupao je sa uglednim orkestrima u Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Litvaniji, Grčkoj, Rusiji, Češkoj, Italiji, Meksiku, Kanadi, Čileu, Brazilu, SAD-u, a nedavno je uspešno debitovao u čuvenom Karnegi holu.

- Imao sam priliku da nastupam sa izvrsnim orkestrima u najvećim i najboljim muzičkim dvoranama širom sveta. Nosim najlepša iskustva koja može da doživi jedan umetnik, ali sam najponosniji na Vojvođanske simfoničare i projekat u koji sam uložio mnogo truda i rada - kaže Skenderović.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2716
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.