Komentara: 25
Pregleda: 4086
Foto

Vojvođanski Mađari proslavili Dan Svetog Ištvana na Paliću

19.08.2019. u 08:28h
Izvor: RTV Pannon
Zajednica vojvođanskih Mađara održala je u subotu na Paliću tradicionalnu proslavu Dana Svetog Ištvana, nacionalni praznik matice.
Vojvođanski Mađari proslavili Dan Svetog Ištvana na Paliću

Posetioce je na obali jezera već popodne čekao vašar rukotvorina, a uveče je počela ekumenska svečanost sa posvećenjem hleba. Prisutnima su se obratili Mate Kočiš, lider poslaničke grupe vladajuće mađarske stranke Fides i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

- Čvrsta nacija, organizovana država, pravni poredak, suverenitet i zaštita hrišćanskog sveta Evrope. Mi, Mađari znamo već hiljadu godina, šta je naš zadatak i naša misija. Sada, kada je Evropa ponovo u opasnosti, kada se naša hrišćanska kultura i naše vrednosti suočavaju sa do sada neviđenim izazovima, opet možemo računati jedni na druge i na naše saveznike. - poručio je Mate Kočiš, lider poslaničke grupe "Fides" - Mađarska je prikupila dovoljno snage za nadmetanje, i u srednjoj Evropi se formirao takav saveznički sistem, koji je u stanju da se takmiči sa drugim privrednim regijama, i može nametnuti odlučujuće političke stavove o budućnosti kontinenta. Ubeđeni smo da će integracija Srbije, a sa Srbijom i vojvođanskih mađara,  Evropska unija postati jača i bogatija. Srbi, sa kojima smo se vekovima unazad zajednički borili za Evropu, ovo su zaslužili.

Po rečima Ištvana Pastora, istorija nikada nije bila milostiva prema Mađarima, ali ih je istovremeno naučila taktikama i trikovima preživljavanja, a naročito tome da jedina garancija za opstanak su ispravne odluke koje će narod svojevoljno slediti.

- Ove, 2019. godine Mađari ponovo zajedno donose odluke. To što ne živimo u istoj državi ne znači da smo izolovani od nacije. - rekao je Pastor - Naše odluke su zajedničke: prihvatamo i želimo da Mađarsku vodi vlada, koja teži da država i dalje bude mađarska, suverena i hrišćanska. Mi, Mađari u Vojvodini istovremeno moramo doneti i sopstvene odluke, koje su delom pojedinačne, delom se odnose i na zajednicu. Sve te odluke utiču i na pojedinca i na zajednicu, ali ne preterujemo ako kažemo da utiču i na celu naciju.

Izvor: RTV Pannon
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 25
Pregleda: 4086
Povezana vest
Povezane teme
ištvan pastor mađarska nacionalna zajednica dan svetog ištvana
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.