Komentara: 25
Pregleda: 4859
Foto

Vojvođanski Mađari proslavili Dan Svetog Ištvana na Paliću

19.08.2019. u 10:28h
Izvor: RTV Pannon
Zajednica vojvođanskih Mađara održala je u subotu na Paliću tradicionalnu proslavu Dana Svetog Ištvana, nacionalni praznik matice.
Vojvođanski Mađari proslavili Dan Svetog Ištvana na Paliću

Posetioce je na obali jezera već popodne čekao vašar rukotvorina, a uveče je počela ekumenska svečanost sa posvećenjem hleba. Prisutnima su se obratili Mate Kočiš, lider poslaničke grupe vladajuće mađarske stranke Fides i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

- Čvrsta nacija, organizovana država, pravni poredak, suverenitet i zaštita hrišćanskog sveta Evrope. Mi, Mađari znamo već hiljadu godina, šta je naš zadatak i naša misija. Sada, kada je Evropa ponovo u opasnosti, kada se naša hrišćanska kultura i naše vrednosti suočavaju sa do sada neviđenim izazovima, opet možemo računati jedni na druge i na naše saveznike. - poručio je Mate Kočiš, lider poslaničke grupe "Fides" - Mađarska je prikupila dovoljno snage za nadmetanje, i u srednjoj Evropi se formirao takav saveznički sistem, koji je u stanju da se takmiči sa drugim privrednim regijama, i može nametnuti odlučujuće političke stavove o budućnosti kontinenta. Ubeđeni smo da će integracija Srbije, a sa Srbijom i vojvođanskih mađara,  Evropska unija postati jača i bogatija. Srbi, sa kojima smo se vekovima unazad zajednički borili za Evropu, ovo su zaslužili.

Vojvođanski Mađari proslavili Dan Svetog Ištvana na Paliću

Po rečima Ištvana Pastora, istorija nikada nije bila milostiva prema Mađarima, ali ih je istovremeno naučila taktikama i trikovima preživljavanja, a naročito tome da jedina garancija za opstanak su ispravne odluke koje će narod svojevoljno slediti.

- Ove, 2019. godine Mađari ponovo zajedno donose odluke. To što ne živimo u istoj državi ne znači da smo izolovani od nacije. - rekao je Pastor - Naše odluke su zajedničke: prihvatamo i želimo da Mađarsku vodi vlada, koja teži da država i dalje bude mađarska, suverena i hrišćanska. Mi, Mađari u Vojvodini istovremeno moramo doneti i sopstvene odluke, koje su delom pojedinačne, delom se odnose i na zajednicu. Sve te odluke utiču i na pojedinca i na zajednicu, ali ne preterujemo ako kažemo da utiču i na celu naciju.

Vojvođanski Mađari proslavili Dan Svetog Ištvana na Paliću

Izvor: RTV Pannon
Proslava Dana Svetog Ištvana Proslava Dana Svetog Ištvana Proslava Dana Svetog Ištvana Proslava Dana Svetog Ištvana Proslava Dana Svetog Ištvana Proslava Dana Svetog Ištvana Proslava Dana Svetog Ištvana Proslava Dana Svetog Ištvana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 4859

Povezana vest

Povezane teme

ištvan pastor

mađarska nacionalna zajednica

dan svetog ištvana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.