Komentara: 6
Pregleda: 6160

Obeležavanje mađarskog nacionalnog praznika na Paliću, promena trasa autobusa u subotu

16.08.2019. u 16:54h
Izvor: Subotica.com
Savez vojvođanskih Mađara (SVM) obeležava mađarski nacionalni praznik – Sent Ištvan. Program počinje u 15 časova na šetalištu pored jezera Palić, gde će biti postavljeni štandovi sa ručnim radovima. U večernjem delu sledi svečani segment, nakon kojeg kreće narodno veselje.
Obeležavanje mađarskog nacionalnog praznika na Paliću, promena trasa autobusa u subotu

Mađari u celom svetu obeležavaju svoj nacionalni praznik Sent Ištvan (Sveti Stefan I), kao sećanje na jednog od najvažnijih mađarskih vladara, koji je mnogo učinio na prosvećivanju nacije. Sveti Stefan se slavi kao utemeljitelj hrišćanstva u Mađarskoj i osnivač mađarske države, odnosno kao prvi ujedinitelj svih Mađara.

Obeležavanje praznika počinje od 15 časova kod Velike terase na Paliću vašarom domaće radinosti, zatim od 17 časova sledi sveta misa u Katedrali Tereze Avilske. Program se ponovo nastavlja uz obalu Palićkog jezera, koncertom koji počinje u 18 časova

Od 19,30 časova održaće se ekumensko osveštenje hleba i svečani program tokom kojeg će se prisutnima obratiti Mate Kočiš, šef poslaničke grupe Fidesa u Mađarskom parlamentu i Ištvan Pastor, predsednik SVM.

Obeležavanje mađarskog nacionalnog praznika na Paliću, promena trasa autobusa u subotu

U 20,30 časova, takođe kod Letnje pozornice, organizovano je narodno veselje, čime će se i završiti obeležavanje nacionalnog praznika Mađara u Vojvodini.

U Mađarskoj obeležavanje nacionlanog praznika trajaće tri dana, program u Budimpešti počinje već u nedelju. Ulica Mađarskih ukusa kod bazara "Varkert" očekuje posetioce sa gastronomijom Karpatskog basena, tokom dana uz porodične programe a uveče sa koncertima. U utorak, 20 avgusta ispred Parlamenta u glavnom gradu Mađarske održaće se vodena i vazdušna vojna parada.

PROMENE U SAOBRAĆANJU GRADSKIH LINIJA U SUBOTICI

Zbog obeležavanja dana Svetog Stevana, u subotu, 17. avgusta, doći će do promene trasa linije 1a i linije 8a gradskog saobraćaja.

Usled zatvaranja ulice Trg žrtava fašizma u periodu od 14 do 19 časova, doći će do promene trase linije 1a, koja će iz smera Kelebije saobraćati Rudić ulicom, a stajalište kod "Gimnazije Svetozar Marković" biće izmešteno ispred ulaza u Sinagogu. Iz smera Novog naselja neće doći do promene u trasi linije 1a.

Linija 8a će umesto do Lifke, saobraćati do Međumesne autobuske stanice "Subotica", odakle će biti i početna stanica ove linije.

Po završetku manifestacije, autobusi će saobraćati po uobičajenim trasama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 6160

Povezana vest

Povezane teme

Suboticatrans

sutrans

gradski prevoz

promena režima saobraćanja

autobuski prevoz

jp subotica-trans

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.