Komentara: 71
Pregleda: 18280
Video
Foto

Vojska među narodom u sklopu obeležavanja Dana državnosti

14.02.2018. u 11:23h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja Dana državnosti, danas je na Trgu cara Jovana Nenada organizovan taktičko tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.
Vojska među narodom u sklopu obeležavanja Dana državnosti

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizovali su zbor u garnizonima gde nema vojske, te su sugrađani danas bili u prilici da pogledaju naoružanje i vojnu opremu kojom raspolaže Prva brigada Kopnene vojske.

- Ovde imamo prikaz ličnog naoružanja, kojeg čine snajperske puške, minobacači raznih kalibara, izviđačko vozilo, a ono što je možda najupečatljivije, jeste višecevni bacač raketa "Oganj". Ovo je ujedno idealna prilika, ali i cilj ove akcije, da se zainteresovani koji žele da budu vojnici po ugovoru, informišu detaljnije o svim uslovima - rekao je major Adam Horvat, zamenik komandanta garnizona Bačka Topola.

Vojska među narodom u sklopu obeležavanja Dana državnosti

Najveću pažnju sugrađana privukla su četiri vojnika izviđačkog odeljenja, opremljena maskenim letnjim ili zimskim odelima i ličnim naoružanjem, kao i vojnik-alpinista. 

- Kao što možete videti, naše izviđačke jedinice su opremljene za izvršavanje svih zadataka na bilo kom delu Srbije. Administrativna linija jeste jedan od naših trenutno najvažnijih zadataka, s tim što nije jedini. Osim toga, učestvujemo u pružanju pomoći stanovništu, kao što je bilo za vreme poplava u Obrenovcu, kao i u pružanju pomoći organima reda Srbije i MUP-u u vanrednim situacijama - objasnio je vodnik Miloš Kovačević, komandir izviđačkog odeljenja.

Vojska među narodom u sklopu obeležavanja Dana državnosti

Poručnik Saša Stefanović prikazao je sposobnosti oklopno-izviđačkog automobila, koji je namenjen za izviđanje u lokalnim jedinicama.

- Namenjen je za izviđanje u svim borbenim uslovima i prilikom realizacije svih vojničkih operacija, bilo da je reč o napadnim, odbrambenim ili preventivnim. Osim toga, vozilo je namenjeno i za prevoz kurira za vezu, kao vozilo veze ili komandno vozilo. Karakterišu ga velika mobilnost i prohodnost, razvija brzinu do 100 kilometara na čas, i amfibija, odnosno može da pliva po vodi brzinom do 10 kilometara na čas, i to što može da se kreće po vodi oko 17 do 19 časova - istakao je poručnik Stefanović.

Vojska među narodom u sklopu obeležavanja Dana državnosti

Vojska među narodom u sklopu obeležavanja Dana državnosti

Pored Subotice u istom periodu održane su izložbe tehnike i opreme u nekoliko gradova Srbije među kojima su Užice, Prijepolje, Loznica, Bor, Petrovac na Mlavi, Paraćin i Jagodina, dok je garda Vojske Srbije u Beogradu izvela promenadni defile orkestra Garde.

Proslava Dana državnosti Srbije, kroz praznovanje Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.

Vojska među narodom u sklopu obeležavanja Dana državnosti

Izvor: Subotica.com
Izložba vojne opreme i naoružanja Vojske Srbije u sklopu obeležavanja Dana državnosti Izložba vojne opreme i naoružanja Vojske Srbije u sklopu obeležavanja Dana državnosti Izložba vojne opreme i naoružanja Vojske Srbije u sklopu obeležavanja Dana državnosti Izložba vojne opreme i naoružanja Vojske Srbije u sklopu obeležavanja Dana državnosti Izložba vojne opreme i naoružanja Vojske Srbije u sklopu obeležavanja Dana državnosti Izložba vojne opreme i naoružanja Vojske Srbije u sklopu obeležavanja Dana državnosti Izložba vojne opreme i naoružanja Vojske Srbije u sklopu obeležavanja Dana državnosti Izložba vojne opreme i naoružanja Vojske Srbije u sklopu obeležavanja Dana državnosti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 71
Pregleda: 18280

Povezana vest

Povezane teme

dan državnosti

vojska srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.