Komentara: 0
Pregleda: 701

Vođenje kroz izložbu "Tragovi egzistencije" u petak u Savremenoj galeriji

21.09.2023. u 09:20h
Izvor: Subotica.com
U Savremenoj galeriji u petak, od 19 časova, biće upriličeno vođenje kroz izložbu "Tragovi egzistencije", autora Gorana Despotovskog.
Vođenje kroz izložbu "Tragovi egzistencije" u petak u Savremenoj galeriji

Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnikom su dobra prilika da zajedno razmišljamo o svim temama koje ona pokreće, da saznamo na kojim osnovnim idejama počivaju izložene instalacije, imaju li sličnosti sa stanjem društva danas i da li nas angažuju kao pojedince.

Izložba "Tragovi egzistencije" progovara o čoveku kao „istrošenom biću“. Instalacije, interaktivna dela i objekti bave se čovekovom mentalnom i fizičkom istrošenošću koja svoje korene ima u umnožavanju nametnutih otežavajućih okolnosti života. Ta represivna stanja primoravaju čoveka da se svrsta u red depersonalizovanih, dehumanizovanih i bezličnih jedinki koje je moguće posmatrati samo kao masu. Dela prikazana na izložbi Tragovi egzistencije opredmećuju opšte osećanje manjka istinskog života - navode iz Savremene galerije.

Goran Despotovski  diplomirao je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti Beogradu, a zatim je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završio osnovne akademske, potom magistarske studije slikarstva  i stekao zvanje doktora umetnosti u oblasti likovnih umetnosti . Od 2004. zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u statusu redovnog profesora od 2019. godine. Predsednik je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Samostalno je izlagao u Novom Sadu, Somboru, Pančevu, Beogradu, Smederevu, Nišu, Kraljevu, Zrenjaninu, Vršcu (Srbija), Osijeku (Hrvatska), Ljubljani (Slovenija), Temišvaru (Rumunija). Učestvovao je na kolektivnim izložbama u Beogradu, Kruševcu, Nišu, Pančevu, Zrenjaninu, Somboru, Kraljevu, Vršcu, Subotici (Srbija), Temišvaru (Rumunija), Dortmundu, Karlsrueu, Flenzburgu (Nemačka), Sofiji (Bugarska), Holabrunu, Beču, Gracu (Austrija), Skoplju (Makedonija), Parizu (Francuska), Tajčungu (Tajvan), Budimpešti, Pečuju (Mađarska), Torontu (Kanada). 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 701
Povezane teme

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.