Komentara: 16
Pregleda: 3308

Vlada Japana donirala pomoć za Dom zdravlja

04.07.2018. u 17:54h
Izvor: Subotica.com
Sredstvima Vlade Japana od skoro 38.5 hiljada evra, posle skoro pola veka, rekonstruisan je krov na zgradi Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece Doma zdravlja u Subotici.
Vlada Japana donirala pomoć za Dom zdravlja

Ugovor o donaciji potpisan 28. februara 2017. godine, a važna  investicija sada je u potpunosti i realizovana.

- Pre nešto više od godinu dana potpisali smo ugovor o ovoj donaciji i veliko nam je zadovoljstvo što je ona uspešno realizovana, jer smo njome kvalitet zdravstvene zaštite naših građana podigli na viši nivo, a zaposlenima u Domu zdravlja obezbedili bolje uslove za rad – istakao je gradonačelnik Bogdan Laban. - Donacija je deo programa brige o migrantima, a Subotica je prethodnih godina bila pred velikim izazovima migrantske krize na koje je uspešno odgovorila, medicinska pomoć ukazana je velikom broju žena i dece, a da pritom  naši građani to osetili teret te situacije. Zahvaljujem Vladi Japana i njihovoj Ambasadi u Srbijii  nadam se da će se uspešna saradnja nastaviti i ubuduće.

Pored ove pomoći, kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji od 1999. godine Vlada Japana donirala je 13.3 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći našoj zemlji u proteklih 19 godina premašuje 507 miliona evra.

- Cenimo napore gradonačelnika Labana i državnog sekretara Vicko Ferenca da unaprede zdravstvenu zaštitu u Subotici a zaposlenima u Domu zdravlja zahvaljujemo na uspešnoj implementaciji ovog projekta – naglasila je Acuko Šiotani, prva sekretarka Ambasade Japana u Srbiji. - Japan će nastaviti da pruža podršku Srbiji i nadam se da će ovo dodatno ojačati prijateljstvo naše dve države.

U Službi za zdravstvenu zaštitu žena i dece, poznatiju ka o „Dispanzer“,  ima oko 60.000 kartona žena, 19.000 kartona školske i 6.000 pretškolske dece. U njemu je zaposleno 87 zdravstvenih radnika i jedanaest stručnih saradnika.

- Objekat je sagrađen je 1960. godine, a krov na ova krila zgrade bio je od salonit ploča koje su vremenom propale. Dobijenim sredstvima krov je obnovljen u potpunosti, a uz to sređeni su bočni rubovi fasade i oluci – objasnila je Ivana Beoković, v.d.direktora Doma zdravlja.

Primopredaji donacije, prisustvovao je i dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, koji je naglasio da će korist imati i građani i pacijenti.

- Nadam se da će se saradnja nastaviti, kako bi građani imali bolje uslove za lečenje, a da bi usluke zdravstvene zaštite bile kvalitetnije zaposleni treba da imaju bolje okruženje – smatra Vicko.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 3308
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.