• Pregleda: 1811

Visokim školama dodeljena sredstva za razvojnoistraživačke projekte

Visokoj tehničkoj školi i Visokoj školi za obrazovanje vaspitača i trenera iz Subotice dodeljena su sredstva za razvojnoistraživačke projekte Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Sredstva su dodeljena za one projekte čiji je cilj unapređivanje i razvoj stručne, istraživačke, umetničke ili obrazovne delatnosti.
Visokim školama dodeljena sredstva za razvojnoistraživačke projekte

Predstavnicima visokih škola, koje su dobile sredstva na osnovu Javnog konkursa, ugovore je 13. juna u Novom Sadu uručio prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Visokoj školi za obrazovanje vaspitača i trenera dodeljena su sredstva za projekat pod nazivom "Telesna kompozicija, posturalni status i kvalitet ishrane dece predškolskog uzrasta u Subotici", pod vođstvom dr Sandre Vujkov, profesorke strukovnih studija na smeru za obrazovanje trenera. Ona je istakla da dobijanje razvojnoistraživačkog projekta predstavlja samo prvi stepenik u daljem unapređenju i podizanju kvaliteta njihove visokoobrazovne ustanove na polju istraživačkog rada.

- Pored ovoga, na osnovu dobijenih rezultata, otvoriće se i mogućnosti za produbljivanje ili proširivanje istraživanja na novim poljima, u vidu nastavka postojećeg, ili dobijanju nekih novih projekata. Takođe, dobijeni rezultati na ovom projektu će biti od interesa i za sam grad Suboticu, jer će se dobiti šira slika o trenutnom fizičkom stanju i kvalitetu ishrane naših najmlađih Subotičana, te će se moći adekvatno i reagovati, ukoliko se za to ukaže potreba – rekla je Vujkov za naš sajt.

Za Visoku tehničku školu ovaj ugovor je značajan, kako kažu, jer je pokazatelj da ih Pokrajina prepoznaje kao partnere koji su sposobni da se, osim obrazovne delatnosti, bave razvojem i istraživanjem.

- To je od suštinskog značaja za visokoškolske ustanove koje obrazuju kadar koji u industriji može da se uključi u procese rada, odmah nakon završetka školovanja, a to može samo ako i nastavni kadar istražuje i razvija se u struci – rekli su iz Visoke tehničke škole za naš sajt.

Za realizaciju projekata visoke škole imaju šest meseci, odnosno do 12. decembra. Direktorka Visoke škole za obrazovanje vaspitača i trenera, dr Nadežda Rodić, rekla nam je da su u pitanju kratkoročni projekti, te u zavisnosti od prijave trajanja projekta, kreću i njihove realizacije. 

- Naš projekat će trajati tri meseca i biće realizovan od 1. septembra do 30. novembra, s obzirom na to da je vezan za rad predškolskih ustanova i školica sporta u Subotici – naglasila je Rodić.

Razvojnoistraživački projekti, koji su namenjeni isključivo visokim strukovnim školama, po prvi put se finansiraju od strane Pokrajinske vlade. Ove godine za realizaciju projekata izdvojeno je pet miliona dinara, a pokrajinski sekretar najavio je da će, u narednoj godini, budžet za ovaj konkurs biti uvećan za 10 do 20 odsto.

Osim Visoke tehničke škole i Visoke škole za obrazovanje vaspitača i trenera iz Subotice, ugovore su dobile četiri visoke škole za obrazovanje vaspitača iz Sremske Mitrovice, Novog Sada, Vršca i Kikinde, i tri visoke strukovne škole iz Novog Sada, Zrenjanina i Sremskih Karlovaca.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.