Komentara: 1
Pregleda: 3512

Visoke temperature povećale intervencije Hitne pomoći

09.08.2019. u 14:31h
Izvor: Subotica.com
U proteklih nedelju dana, ekipe Službe hitne medicinske pomoći intervenisale su čak 540 puta, odnosno oko 35 do 40 puta u toku jedne smene. Na teren su najčešće izlazili zbog kolapsa, dok su se sugrađani u ambulantu javljali zbog niza simptoma uzrokovanih tropskim temperaturama.
Visoke temperature povećale intervencije Hitne pomoći

Služba hitne medicinske pomoći je u proteklih nedelju dana radila pojačanim intenzitetom. Samo u toku jučerašnjeg dana, zabeleženo je tri kolapsa na javnim mestima i jedan stemi infarkt miokarda, dok u ambulanti, u periodu dežurstva od 20 časova do ponoći, pomoć svakodnevno zatraži oko 30 sugrađana, najčešće zbog toplotnih osipa, grčeva i iscrpljenosti organizma.

- Toplotni grčevi se javljaju u vidu nevoljnih spazama muskulature gornjih i donjih ekstremiteta, dok se toplotna iscrpljenost javlja nakon dužeg boravka u uslovima vrućine, kada se znojenjem gubi značajna količina tečnosti i elektrolita. Može biti praćena mučninom, glavoboljom, vrtoglavicom, ubrzanim pulsom i nesvesticom. Mnogo ozbiljnija je sunčanica, koja nastaje kao posledica dužeg izlaganja glave, naročito potiljačnog dela, sunčevim zracima, te toplotni udar koji nastaje kada temperatura tela dostigne 41 stepen i više, te zahteva hitnu medicinsku intervenciju - objašnjava dr Vanja Vujinović, lekar opšte prakse u Službi hitne medicinske pomoći.

Visoke temperature povećale intervencije Hitne pomoći

Prema njenim rečima, visoka temperatura, vlažnost i pritisak vazduha predstavljaju veliki stres za organizam, naročito ako se uzme u obzir da je za njegovo potpuno prilagođavanje promenama u spoljašnjoj sredini potrebno čak 60 dana. Kako se tropske temperature očekuju i u narednim danima, lekari savetuju oprez i poručuju da je sva ova stanja moguće izbeći pridržavanjem jednostavnih uputstava.

- Neophodan je unos dovoljne količine tečnosti, odnosno obične vode, mineralne vode i ceđenih sokova u količini od tri do pet litara na dan, a izbegavati unos alkohola, gaziranih pića i ne preterivati sa unosom kofeina. Jesti češće i manje obroke bogate povrćem, voćem, žitaricama, supama i čorbama, a izbegavati masnu i začinjenu hranu, suhomesnate proizvode i slatkiše - savetuje dr Vujinović.

Visoke temperature povećale intervencije Hitne pomoći

Lekari preporučuju i da se u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 časova, izbegava boravak na suncu, dok oni koji moraju da napuste kuću, nose svetlu i komfornu odeću od prirodnih materijala, šešire i naočare za sunce, kao i kremu sa zaštitnim faktorom. Kako biste se osvežili, tuširajte se više puta dnevno mlakom vodom, a prostorije koje su klimatizovane održavajte rashlađenim, tako da temperatura prostorije u kojoj boravite bude niža za oko sedam stepeni od spoljašnje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3512
Povezane teme

hitna pomoć

hitna medicinska pomoć

služba hitne medicinske pomoći

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.