Komentara: 0
Pregleda: 2414

Visoka škola za obrazovanje vaspitača i trenera otvorila vrata budućim studentima

20.03.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Tokom prepodneva, budući vaspitači, treneri, nutricionisti i medicinski radnici bili u prilici da se upoznaju s nastavnim programom i uslovima studiranja, budućim kolegama i profesorima, kao i da obiđu kabinete u kojima se realizuje praktična nastava na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera.
Visoka škola za obrazovanje vaspitača i trenera otvorila vrata budućim studentima

Potpredsednica Studentskog parlamenta, Ida Isljami, dočekala je danas svoje buduće kolege, poželevši im toplu dobrodošlicu i sprovevši ih kroz učionice i kabinete u kojima se realizuje nastava na Visokoj školi, kao i kroz Studentski kutak u kojem će moći da se odmore i druže u pauzama između predavanja.

- Mogli su da vide posebnu salu i sprave koje koriste treneri, kabinet za medicinske sestre koji u potpunosti liči na bolničku sobu i sadrži sve neophodne elemente za praktičan rad, laboratoriju naših nutricionista i prostorije u kojima vaspitači prave animacije za decu - rekla je Isljami, dodajući da je upravo po praktičnoj nastavi u ovim kabinetima Visoka škola prepoznatljiva. - Zaista imamo jako mnogo prakse tokom školovanja, a naši profesori su stručni, veoma posvećeni i uvek spremni za saradnju. Prednost je i to što studentima koji uz studije imaju i posao, profesori omogućavaju da propušteno gradivo lako nadoknade, pošalju predavanja sa kojih su izostali, zbog čega bih svakome preporučila da upiše ovu Školu.

Na Visokoj školi strukovnih studija, osim za vaspitače i trenere, studenti mogu da se obrazuju i za medicinske sestre i nutricioniste-dijetetičare, smera koji je uveden pre šest godina, a koji se izdvaja po tome što su studenti uključeni u međunarodna istraživanja koja se bave ovom granom nauke, posledicama nepravilne ishrane, novim trendovima i alternativnim načinama ishrane.

- Principi pravilne ishrane, nutrigenetika, nutrigenomika, dakle lečenje hranom i sve ono što prati ovu granu nauke, sadržano je u našem programu rada. Velika je zainteresovanost kako studenata, tako i društva uopšte za ono što se dešava u oblasti ishrane, jer je nepravilna ishrana jedan od vodećih faktora za nastanak hroničnih nezaraznih oboljenja, čija je stopa smrtnosti u svetu velika, a u čemu naša zemlja prednjači. S druge strane, edukovanost našeg stanovništa, kao i loše navike u ishrani, doprinose težini i opterećenju ovog faktora, te su upravo ovo razlozi zbog kojih je ovaj smer zaživeo i za koji je zainteresovanost iz godine u godinu sve veća - objasnila je Ljiljana Sokolova, specijalistkinja higijene i humane ekologije i jedna od profesorki na Visokoj školi.

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera ove godine će upisati ukupno 231 studenta na četiri studijska programa osnovnih studija, a kako je istakla direktora ove visokoobrazovne ustanove, Nadežda Rodić, kvalitetan rad sa studentima najbolje se vidi po tome što svojom stručnošću i kompetencijama mogu da dođu do zaposlenja u našoj zemlji i inostranstvu.

- Veliko interesovanje je za trenere, a najveći broj studenata nakon završetka studija odlazi u inostranstvo, ne samo u zemlje Evropske unije, već i u Ameriku, dok smo nedavno imali studenta koji je otišao u Kinu. Na veliku žalost, znamo da imamo veliki odliv medicinskih radnika i da imamo situaciju da naša bolnica nema dovoljno medicinskih sestara, ali ne samo Subotica, već i mnogi drugi gradovi, te je ovo deficitarna struka. Osim toga, naši studenti vrlo lako mogu da pokrenu i sopstveni biznis, kao što to rade nutricionisti, tako da su ovo obrazovni profili koji su veoma traženi i biće još više traženi u budućnosti - istakla je Rodić.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2414
Povezane teme
otvoreni dan visoka škola za obrazovanje vaspitača i trenera dan otvorenih vrata Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.