• Pregleda: 1669

Visoka koncentracija polena koprive u vazduhu

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je umerena koncentracija polena trave, dok je od slabih zabeležena visoka koncentracija polena koprive. Ostale trave, korovi i drveća beležila su nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena koprive u vazduhu

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 30 polenovih zrna koprive po metru kubnom vazduha. Uprkos tome što je koriva slab alergen, visoka koncentracija njenog polena u vazduhu može da izazove veoma jake alergijske reakcije.

Takođe, zabeležena je i umerena koncentracija polena trave, koja je veoma jak alergen, te može da izazove reakciju kod većine alergičnih osoba.

Kada su u pitanju ostale trave, korovi i drveća, poput konoplje, štireva, čempresa, dudova, borova, bokvica, kiselica i lipe, tokom protekle nedelje beležila su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće kopriva, a umerenu trave.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.