Komentara: 0
Pregleda: 842

Visoka koncentracija polena koprive

18.06.2019. u 15:31h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, u vazduhu je zabeležena visoka koncentracija polena koprive, dok su trave beležile umerenu, a drveća i ostali korovi nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena koprive

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 30 polenovih zrna koprive po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovog alergena može izazvati veoma jake alergijske reakcije.

Protekle sedmice zabeležena je umerena koncentracija polena trave, odnosno do 60 polenovih zrna po metru kubnog vazduha, koja kod većine alergičnih osoba može izazvati alergijsku reakciju.

Drveća i ostali korovi, poput konoplje, štireva, čempresa, borova, bokvice, hrasta, kiselice i lipe, tokom protekle nedelje beležili su nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće kopriva i trave, dok će drveća i ostali korovi beležiti nisu koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 842
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

sezona alergija

polen

kopriva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.