Komentara: 0
Pregleda: 656

Visoka koncentracija polena dudova i platana

15.05.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, od alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena dudova i platana, dok su ostala drveća i trave beležile veoma nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena dudova i platana

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, početkom prošle sedmice u vazduhu je zabeleženo više od 60 polenovih zrna dudova i platana po metru kubnom vazduha. Međutim, zbog nešto nižih temperatura i kišovitog vremena, koncentracija se postepeno smanjivala sa visoke na umerenu, a potom i na nisku.

Kada su u pitanju trave i ostala drveća, poput javora, jove, čempresa, oraha, borova, hrasta, vrbe, lipa i gelegunja, tokom protekle nedelje beležila su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

U ovom periodu postali su aktivni i korovi, odnosno kopriva i konoplja, ali je koncentracija polena veoma niska, te još uvek ne mogu da izazovu burne alergijske reakcije.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, zbog kiše i nižih temperatura sva drveća i trave imaće nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 656
Povezane teme
zavod za javno zdravlje sezona alergija polen kopriva
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.