• Pregleda: 1273

Visoka koncentracija polena čempresa, jasena i topole

Tokom protekle nedelje, od umerenih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena čempresa i jasena, dok je od slabih zabeležena visoka koncentracija polena topole. Ostala drveća beležila su nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena čempresa, jasena i topole

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 60 polenovih zrna čempresa, jasena i topole po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija polena ovih drveća može izazvati veoma jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju ostala drveća, poput jove, breze, graba, leske, borova i brestova, tokom protekle nedelje beležila su niske koncentracije ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće topola, jasen i čempresi, dok će umerenu koncentraciju polena u vazduhu imati grab i brestovi.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
zdravica Odgovori
jaoj šteta, evo baš mi je nešto žao...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.